Share

Compania de asigurări Generali se retrage, progresiv, din Rusia

Compania de asigurări numărul unu din Italia, Generali, a anunţat retragerea treptată din Rusia, odată cu închiderea reprezentanţei sale la Moscova.

Asigurătorul Generali urmează exemplul multor companii multinaţionale care au tăiat legăturile cu Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia. Grupul s-a retras şi din consiliul de administraţie al companiei ruseşti de asigurări Ingosstrakh, unde deţine o cotă de 38,5%.

Conform AFP, Europ Assistance, o filială a Generali specializată în acordarea de asistenţă, care are aproximativ 80 de angajaţi în Rusia, îşi va „înceta activitatea acolo”, au informat oficialii Generali, fără a oferi alte detalii.

În ceea ce priveşte Ingosstrakh, companie printre ai cărei acţionari se numără oligarhul Oleg Deripaska, Generali „nu va mai avea nicio influenţă asupra operaţiunilor sale”, după retragerea celor trei reprezentanţi ai săi, inclusiv fostul şef al Eni, Paolo Scaroni, din consiliul acestei firme.

Pe termen scurt, Generali nu intenţionează să îşi vândă pachetul de acţiuni la Ingosstrakh, dar ia în considerare acest lucru pentru viitor, a declarat o sursă financiară pentru AFP. Valoarea participaţiei sale, deţinută din 2013, este evaluată la aproximativ 300 de milioane de euro.

„Expunerea minoră a Generali pe piaţa rusă în ceea ce priveşte investiţiile financiare şi activităţile de asigurare face, de asemenea, obiectul unei evaluări constante şi este pe deplin conformă cu toate sancţiunile aplicabile”, a mai spus grupul italian.

Totodată, Generali şi-a anunţat intenţia de a face o donaţie de trei milioane de euro pentru a sprijini programele de ajutor pentru refugiaţi, inclusiv pe cele ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Preşedintele consiliului de administraţie al Generali, Gabriele Galateri di Genola, a asistat la sfârşitul lunii ianuarie, alături de mulţi alţi şefi ai unor mari companii italiene, la o videoconferinţă controversată cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Prezent în 50 de ţări din întreaga lume, Generali, al treilea asigurător european în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră, are la nivel mondial aproape 72.000 de angajaţi şi 61 de milioane de clienţi.

Un alt grup italian, din zona energiei de această dată, Eni, şi-a anunţat marţi intenţia de a vinde pachetul de 50% pe care îl deţine în cadrul gazoductului Blue Stream, pe care îl controlează în egală măsură cu gigantul rus Gazprom.

Citește și:

Leave a Comment