Share

Se apropie liberalizarea completă a piețelor de gaze și energie. Cel puţin 1 milion de români sunt vulnerabili

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Zoltan Nagy-Bege, a anunțat astăzi că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 şi preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici. Oficialul notează că există cel puţin 1 milion de consumatori vulnerabili, dacă nu milioane.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, a declarat că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 şi preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenţă în piaţă, a anunţat.

„Va fi o liberalizare completă la 1 aprilie 2021 la gaze şi la 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piaţa angro, cât şi pe cea de retail, adică şi la consumatorii finali”, a afirmat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană. „Nu mai are niciun rost să păstrezi piaţa reglementată pe segmentul de retail, dacă piaţa angro este liberalizată. Am discutat cu toţi actorii din piaţă şi cu Comisia Europeană şi toată lumea a fost de acord că nu este o abordare sănătoasă să menţii preţurile reglementate la consumatorii finali casnici, dacă ai o piaţă liberă pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferenţe în plus şi minus, care trebuie reglate şi care influenţează concurenţa. Scopul este să avem concurenţă, iar furnizorii mari şi cei mici să se concureze în piaţă, ceea ce se poate realiza doar în condiţiile unei pieţe liberalizate complet”, a explicat Bege.

ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanţă, pentru o perioadă limitată, în caz de urgenţe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.

Toate aceste măsuri vor fi reglementate fie prin lege, fie printr-o ordonanţă de urgenţă pregătită de ANRE şi de Ministerul Energiei, a mai spus Bege.

El a amintit că există o procedură de infringement în sectorul gazelor, declanşată de Comisia Europeană, care se află în stadiul de aviz motivat şi care poate fi închisă doar în cazul în care aceste măsuri de liberalizare sunt legiferate. „Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene”, a arătat reprezentantul ANRE.

Dacă România nu rezolvă aceste probleme în termenul acordat de Comisia Europeană, adică 26 decembrie, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.

Cel puţin un milion de consumatori vulnerabili

Zoltan Nagy-Bege susține în acest context și că există cel puţin un milion de români vulnerabili, dacă nu milioane, iar definirea lor poate fi realizată până la finele anului.

„Nu mai trebuie să acordăm ajutoare generale indiferent dacă acei consumatori au nevoie sau nu, ci aceste ajutoare să fie ţintite spre consumatorii are au cu adevărat nevoie, lucru care se face prin definirea corectă a consumatorilor vulnerabili. (…) Numărul consumatorilor vulnerabili ar putea fi de ordinul milioanelor sau peste un milion cel puţin. Din păcate vedem că aceste vremuri tulburi nu ajută la rezolvarea accelerată a problemei”, a spus oficialul ANRE.

El a precizat că Ministerul Energiei, cel al Muncii şi cel al Finanţelor sunt instituţiile abilitate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili, iar, din ultimele discuţii cu Ministerul Energiei, planul era ca definirea lor să fie realizată până la finele lunii octombrie – începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an.

„Nu trebuie să inventăm roata, există modele consacrate în alte state în privinţa consumatorului vulnerabil”, a continuat Bege.

Oficialul ANRE a amintit de studiul realizat de Emerton, la solicitarea producătorilor de petrol şi gaze, care propune două definiţii ale consumatorilor vulnerabili ce pot fi aplicate şi în România. Este vorba despre un model care ia în calcul cheltuielile unei gospodării cu energia şi alt model care pune accent pe confortul termic al oamenilor. În opinia lui Bege, optimă ar fi o combinaţie între cele două.

„Definirea nu este foarte complicată. În două luni se poate aproba acest lucru prin lege sau ordonanţă de urgenţă. Puţin mai complicată este implementarea la gaze, energie electrică şi energie termică şi nu doar în sistem centralizat. Aici autorităţile locale trebuie implicate, trebuie să cunoaştem parametri, cifre privind confortul termic sau nivelul cheltuielilor”, a susţinut reprezentantul ANRE.

Leave a Comment