Share

Cadariu: Turismul va înregistra un vârf în 2022

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, estimează că anul 2022 va reprezenta vârful activităţii turistice, chiar în contextul conflictului armat din Ucraina, deoarece lumea este dornică să revină la normalitate, după doi ani de pandemie.

„Eu mă aştept, chiar dacă ne aflăm în situaţia aceasta de conflict armat la graniţă, ca anul 2022 să reprezinte vârful a ceea ce înseamnă activitate turistică pentru că, totuşi, suntem după doi ani de pandemie, iar lumea este dornică să-şi petreacă concediile, este dornică să revină în fond la normalitate”, a declarat Daniel Cadariu.

Ministrul Turismului a menționat și că, deocamdată, nu deține informații cu privire la eventuale anulăîri ale vacanțelor în nordul țării, în Bucovina.

„Nu avem estimările în momentul de faţă, urmează să le primim de la asociaţiile din domeniu, însă, în nordul ţării sunt într-adevăr procente mai ridicate (n.n. – de anulări) decât în restul ţării. E o reacţie firească. (…) Pe de altă parte, încă de săptămâna trecută, atât din punctul de vedere al ministerului, cât şi de la nivel de prim-ministru noi am ieşit cu comunicări publice pentru a-i încuraja pe români să-şi petreacă concediile în România. Mizăm pe faptul că statutul de ţară membră NATO asigură României o protecţie militară cum nu a mai avut niciodată. Asta nu înseamnă că nu sunt şi români îngrijoraţi. Faptul că de o lună şi ceva a început războiul, iar din punctul acesta de vedere, al securităţii interne, lucrurile s-au dovedit că aşa stau, suntem o ţara sigură, este un argument principal pentru care încurajăm încă o dată pe români, mai ales că vine şi vacanţa şcolară, să-şi petreacă concediile aşa cum o făceau în fiecare an”, a spus Cadariu.

Daniel Cadariu a subliniat că, începând din decembrie, au fost luate nenumărate măsuri de sprijin în domeniul turismului.

Ministrul a amintit în acest context HoReCa 1, „un program închis cu 450 de milioane de euro infuzie de capital”, precum şi reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din mediul bugetar.

„În momentul de faţă lucrăm la o schemă de ajutor aferentă pierderilor din anul 2021 a celor din HoReCa sau un aşa-zis HoReCa 2. Pe de altă parte, luna aceasta închidem o altă măsură de sprijin a agenţilor economici, deci şi a celor din turism, mă refer aici la Măsura 2. Sunt foarte multe măsuri luate în sprijinul în general a mediului de afaceri, dar şi a activităţii turistice”, a declarat ministrul Cadariu.

În ceea ce priveşte tichetele de vacanţă pentru salariaţii bugetari, ministrul Turismului a subliniat că acestea au început deja să fie emise.

El a reamintit că tichete de vacanţă pot emite şi operatorii privaţi pentru salariaţii care lucrează în domeniul privat, iar acele tichete de vacanţă pot merge până la şapte salarii minime pe economie.

„Trebuie ştiut acest lucru. Poate fi o modalitate de a stimula salariatul să rămână la acel loc de muncă. Dacă ne referim la tichetele de vacanţă pentru salariaţii din bugetul de stat, trebuie să precizăm faptul că ele au început deja să fie emise. Din evidenţa de săptămâna trecută ştim că s-au emis deja tichete de vacanţă de peste 40 de milioane de lei de către instituţiile publice solicitante”, a încheiat Daniel Cadariu.

Leave a Comment