Avioanele private, între necesitate și moft costisitor
Controversele privind utilitatea avioanelor private par tot mai puternice, însă nici producătorii de aeronave și nici proprietarii acestora nu sunt dispuși să renunțe la aceste mijloace de transport. Pe lângă prezentarea unor noi produse exclusiviste, piața se schimbă de la un an la altul grație apariției unor servicii tot mai interesante.
Analiștii pieței aeronautice consideră că sunt dificil de cuantificat cu exactitate vânzările de avioane private și chiar mai greu de făcut estimări în privința viitorului pieței. Majoritatea sunt de părere că, anual, intră în serviciu circa 700 de astfel de aeronave, însă presiunea pusă de ecologiști și creșterea costurilor de operare ar putea duce vânzările către doar 550 de unități pe an. În ciuda acestor prognoze deloc încurajatoare pentru producătorii de avioane, General Aviation Manufacturers Association (GAMA) estimează că, în prima jumătate a lui 2019, achizițiile de avioane private au crescut cu 12,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Principalii clienți rămân corporațiile și oamenii foarte bogați, însă, în ultima perioadă, au apărut tot mai multe „surprize”.
Cu avionul la hotel
Una dintre aceste surprize este legată de o nouă direcție de business a marilor lanțuri hoteliere. De exemplu, în 2015, cei de la Four Seasons au lansat propria companie aeriană deservită de o singură aeronavă, un Boeing 757. Dovadă a potențialului afacerii, în 2021, ar trebui să intre în serviciu și cea de-a doua, un Airbus A321neo. Poate vă întrebați ce face un important lanț hotelier cu două avioane? Ei bine, își transportă propriii clienți, contra cost, desigur, în resorturile din orice colț al lumii.
„Experiența oferită de Four Seasons Private Jet definește călătoriile aeriene moderne de lux, încurajând conexiunile dintre oameni și locuri, oferind în același timp o călătorie plăcută și personalizată”, a explicat Christian Clerc, președintele Worldwide Hotel Operations la Four Seasons.
„Bazându-ne pe succesul extraordinar al programului nostru Private Jet până în prezent, cu vânzări consistente, liste de așteptare și rate de satisfacție a clienților aproape perfecte, motivația noastră de a inova și a împinge limitele convenționale ale călătoriei a dus la această nouă oportunitate de a experimenta Four Seasons ca niciodată până acum”, a continuat oficialul.

De asemenea, Dana Kalczak, vicepreședinte al Four Seasons Hotels and Resorts, detaliază că debutul serviciului Private Jet a fost inspirat „de strălucirea și prestigiul călătoriilor aeriene din vremurile trecute, când fiecare zbor era o ocazie specială. Cu un focus intens pe confort și funcționalitate, scopul nostru este acela de a crea un mediu care încurajează interacțiunea socială spontană între toți cei de la bord, consolidând puterea de conectare.”
Pentru o sumă considerabilă, disponibilă doar la cerere, orice client al lanțului Four Seasons poate ajunge la hotelul ales la bordul unui avion al diviziei Private Jet. În actualul Boeing 757 sunt disponibile 48 de locuri, fiecare pasager având rezervat câte un fotoliu realizat manual și acoperit cu piele. Pe lângă cei doi metri oferiți fiecărui pasager, norocoșii utilizatori ai Four Seasons Private Jet au la dispoziție un bucătar care pregătește meniuri „inspirate din călătoria în sine”. În zona de discuții a aeronavei, pasagerii pot socializa în timp ce consumă băuturi exclusiviste și, de asemenea, pot apela la servicii de wellness.
Viziunea Aman din Singapore
Un alt grup hotelier exclusivist, din Singapore de această dată, Aman, a intrat în această nișă a pieței cu un plan de business chiar mai ambițios. La începutul lui noiembrie, acest lanț hotelier cu 34 de resorturi în toate colțurile lumii, a lansat propriul său serviciu de zboruri private care utilizează un Bombardier Global 5000. Spre deosebire de oferta rivalilor de la Four Seasons, cei de la Aman oferă în avionul lor privat doar 12 locuri, iar călătoriile pot fi făcute către orice destinație, indiferent dacă acolo există sau nu un hotel al companiei.
Mai mult chiar, la bordul avionului se află un serviciu concierge care se ocupă de fiecare detaliu al călătoriei și chiar de schimbarea neașteptată a traseului la solicitarea pasagerilor. În plus, clienții se pot bucura de mese personalizate, acces la bagaje în orice moment, WiFi de mare viteză și personal specializat în wellness.
Ca și în cazul Four Seasons Private Jet, prețul călătoriei la bordul aeronavei Aman este un subiect tabu pentru cei care doar întreabă. Oficialii dezvăluie numai că acesta poate varia foarte mult în funcție de destinație și durata călătoriei.
Schimbările climatice amenință afacerea
Proprietarii, operatorii și utilizatorii de avioane private sunt sub o presiune tot mai mare din partea grupurilor ecologiste care consideră, parțial justificat, că avioanele cu doar câțiva pasageri la bord nu sunt eficiente și poluează fără justificare. Deși înțeleg că pentru oamenii de afaceri și cei foarte bogați timpul este o resursă extrem de importantă, iar deplasarea cu avionul la orice oră și către orice destinație este necesară de cele mai multe ori, grupurile ecologiste și chiar unele autorități ale statelor consideră – ca și în cazul autoturismelor cu un singur pasager la bord – că un astfel de „lux” nu mai poate fi tolerat. Conform unor analize mai mult sau mai puțin discutabile, un avion privat eliberează în atmosferă de 10 până la 40 de ori mai mult dioxid de carbon per pasager decât cursele de linie.
Conform unui studiu al Honeywell Aerospace, în următorii zece ani ar putea intra în serviciu circa 7.600 de avioane private, cu un preț total combinat de circa 225 de miliarde de euro. Acestea se vor adăuga celor aproximativ 4.600 de avioane de acest fel deja existente, majorând substanțial poluarea. În acest context, în unele state precum Marea Britanie, există dezbateri intense privind interzicerea completă a utilizării de avioane private. Chiar Jeremy Corbyn, liderul partidului laburist, a lansat un apel pentru o excludere a zborurilor private de pe aeroporturile din insulă. Asta după ce, conform unui alt studiu, în 2018 au fost operate 140.000 de astfel de curse de pe aeroporturile din U.K., adică aproape 6,5% din întregul trafic aerian.

