Share

Atacarea portului Odesa de armata rusă, un „scuipat în fața” ONU şi a Turciei

Ucraina l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a „scuipat în faţa” ONU şi a Turciei prin bombardarea portului Odesa.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, a condamnat atacarea Odesei de armata rusă la doar câteva ore după semnarea acordurilor cu privire la exportul de cereale chiar prin portul acestui oraș.

Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a „scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord”, a declarat Oleg Nikolenko.

În acest context, Ucraina consideră că Rusia trebuie să își asume „întreaga răspundere” a eşecului acordului privitor la exportul de cereale.

„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului”, a anunţat sâmbătă Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei pe reţeaua Telegram.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

În termenii acestui acord, „culoare securizate” ar trebui să permită circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care „cele două părţi s-au angajat să nu le atace”, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.

Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. „Deminarea ar fi luat prea mult timp”, a justificat ONU, care a precizat că „piloţi ucraineni” vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a indicat că exporturile sale vor începe în trei porturi – Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk – şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de „120 de zile”, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a „condamnat fără echivoc” atacul cu rachete împotriva portului ucrainean Odesa.

„Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq.

„Deplina implementare (n.n. – a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă”, mai spune Farhan Haq adăugând și că „de aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob”.

Leave a Comment