Share

ACEA: Piața auto europeană va crește în 2024 cu doar 2,5%, mult sub nivelul din 2023

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) previzionează că vânzările de autoturisme noi în Uniunea Europeană vor creşte anul viitor cu doar 2,5%.

Majorarea pieței UE luată în calcul de ACEA este mult mai mică decât de 12% – 14% previzionat pentru acest an, deşi ponderea vehiculelor electrice (EV) va spori semnificativ.

Trebuie menționat că și pentru 2023 ACEA se aștepta la o creștere mult mai mică – de doar circa 5% – a vânzărilor de autoturisme. În schimb, la nivelul primelor zece luni din acest an majorarea pieței a fost de 16,7%.

În schimb, în privința vehiculelor alimentate cu energie provenită de la baterii ACEA ia în calcul pentru acest an o creștere cu 14% – 14,5%, în timp ce în 2024 aceasta va urca la 20%.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile a emis previziunile în timpul prezentării recomandărilor politice către instituţiile UE pentru perioada 2024 – 2029.

Preşedintele ACEA, Luca de Meo, care este și director general al grupului Renault, consideră că sectorul auto va fi afectat de opt-nouă reglementări care intră în vigoare în fiecare an până în 2030, unele dintre ele fiind chiar contradictorii.

De asemenea, a explicat şeful ACEA, viteza cu care trebuie instalate staţiile de încărcare pentru mașini electrice trebuie să crească semnificativ.

Luca de Meo a menționat și că, în anii următori, vor fi mai multe lansări de vehicule electrice mici, echivalentul cunoscutelor Volkswagen Polo sau Renault Clio, cu o autonomie de 400 – 500 kilometri și cu un preţ scăzut, ceea ce va stimula cererea pentru astfel de mașini.

Leave a Comment