Share
Honda nu va mai produce mașini în Marea Britanie

Honda nu va mai produce mașini în Marea Britanie

Japonezii de la Honda au încheiat un acord cu compania logistică Panattoni pentru vânzarea uzinei din Marea Britanie care produce gama de modele Civic.

Un purtător de cuvânt al Honda a anunțat că uzina din Swindon, singura din Marea Britanie a producătorului japonez, va fi vândută companiei Panattoni, noul proprietar dorind să realizeze o investiție majoră acolo.

Constructorul japonez, care construiește aproximativ o zecime din producția sa totală de 1,5 milioane de mașini în Marea Britanie, a anunțat această tranzacție la doi ani după a luat decizia de a înceta producția la uzina din Swindon. Ca urmare a închiderii uzinei se vor prierde circa 3.500 de locuri de muncă, însă po parte dintre angajați ar putea fi preluați de noul investitor.

Honda, cu vânzări tot mai slabe în Europa, a menționat că închiderea uzinei nu are legată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ci cu necesitatea de a se concentra pe activitățile din regiunile în care vinde majoritatea mașinilor sale.

În ciuda acestei mențiuni din declarația companiei nipone, Brexitul pare să aibă un impact tot mai mare asupra companiilor străine cu activități pe Insulă. În acest context trebuie menționate și deciziile companiilor Sony și Panasonic de a își muta european din Marea Britanie în alte state din Uniunea Europeană.

Cumpărătorul uzinei, Panattoni, a anunțat că va realiza la Swindon o investiție de circa 700 de milioane de lire sterline pentru a dezvolta un proiect logistic. În același timp vor fi create noi locuri de muncă. Toate acestea doar după ce Honda va încheia procesul de dezafectare a liniilor de asamblare, probabil, în primăvara anului viitor.

„Panattoni se angajează să investească peste 700 de milioane de lire sterline în zonă pentru a atrage noi companii angajatoare și a ajuta firmele deja existente în Swindon să se extindă. Vom colabora foarte strâns cu Honda și Swindon Borough Council pentru a regenera afacerile”, a declarat James Watson, directorul de dezvoltare al Panattoni.

Ironic dacă avem în vedere dezacordul englezilor cu importul de forță de muncă din Polonia și alte state est-europene, o mare uzină din Marea Britanie, cea a Honda din Swindon, a devenit proprietatea unei firme poloneze. Asta pentru că divizia europeană a companiei americane Panattoni are sediul în Polonia și are activități în Cehia, Luxemburg, Olanda, Germania, Spania și România.

Leave a Comment