Share

Șefa OMV Petrom: „Dacă vreţi industrializare, trebuie să scoateţi resursele din subsol”

Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, consideră că România trebuie să găsească soluțiile de a își valorifica resursele din subsol.

Conform Christina Verchere, exploatarea resurselor naturale trebuie considerat primul pas, discuțiile despre modul în care vor fi utilizate acestea putând fi purtate ulterior.

„În acest moment, România este importator net de gaze naturale, deşi are oportunitatea enormă a gazelor naturale din Marea Neagră. De ce anume e nevoie ca acest proiect să avanseze? Această oportunitate este unică pentru România, dar proiectul nu se dezvoltă suficient de repede, aceasta este provocarea. Deci, există un potenţial uriaş în Marea Neagră, şi nu e vorba doar de Neptun Deep, ci şi de alte oportunităţi de acolo, dar nu suntem în stare să facem proiectul să avanseze. Proiectul staţionează în domeniul legislativ şi al autorităţilor de reglementare. Proiectul poate avansa, aici nu e vorba de cheltuirea unor bani de la buget, este o investiţie a sectorului privat şi încă una din cele mai mari investiţii care poate avea loc. Îndemnul nostru este următorul: dacă vreţi să aveţi industrializare, trebuie să scoateţi resursele din subsol. Acesta este primul pas. Haideţi să facem acest prim pas şi apoi puteţi să discutaţi despre care este cea mai bună utilizare a acestui produs în interiorul ţării”, a afirmat Christina Verchere, în cadrul videoconferinţei „Cei mai mari jucători din economie”, organizată de Ziarul Financiar.

Șefa OMV Petrom a explicat și că intenţia companiei este să vândă gazele naturale din Marea Neagră pe piaţa românească.

„Ca producător, doreşti să vinzi celei mai apropiate pieţe, or, aceasta este piaţa românească, deci vrem să vindem pe piaţa românească. Potenţialul este acolo, dar trebuie să ai întâi produsul disponibil. Gazele naturale au un rol important nu numai în industrializare, ci şi în utilizarea unei energii mai curate. Nu cred că vom vedea încetinind deloc tranziţia energetică, ci probabil că aceasta va accelera, iar România poate juca un rol în ceea ce priveşte propria amprentă de carbon”, a declarat Christina Verchere.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Citește și:

Leave a Comment