Share
Florin Cîțu înaintea rectificării bugetare: Vom avea un minus la bugetul de stat de peste 23 de miliarde de lei

Florin Cîțu înaintea rectificării bugetare: Vom avea un minus la bugetul de stat de peste 23 de miliarde de lei

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat astăzi că deficitul bugetului general consolidat pentru acest an urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB.

Conform lui Florin Cîțu, estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere. Totodată, ministrul a explicat că vom avea un minus la bugetul de stat de peste 23 de miliarde de lei, dar cu un ajutor de peste trei miliarde de lei de la Comisia Europeană cheltuielile vor scădea cu puțin peste 19 miliarde de lei, la o creștere a veniturilor de peste 12 miliarde de lei.

„Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici despre şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba. Coordonatele macroeconomice de la care pornim: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%. Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează practic cu suma de 31,9 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîţu.

Pachet „semnificativ” de măsuri pentru repornirea economiei

Ministrul Finanţelor susține și că se lucrează la un pachet semnificativ de măsuri pentru repornirea economiei, care va apărea după încheierea stării de urgenţă.

Florin Cîţu a subliniat că scopul rectificării bugetare este de a pune bani la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a trece peste criza din sănătate, dar şi acela de a menţine capacitatea de producţie funcţională.

„O rectificare bugetară care vine să susţină primul pachet pe care l-a adoptat acest guvern de susţinere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după terminarea stării de urgenţă. Este un pachet semnificativ, la fel de important ca cel pe care l-am făcut şi în această perioadă. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri, pe care le vom vedea în următoarele zile. Deja ştiu că au început să se facă plăţi pentru şomaj tehnic.Vineri începe cel mai important program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani, IMM Invest, care este un program la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri. Este o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană şi este singura în acest moment. Lucrurile vor evolua în această direcţie” a declarat Florin Cîţu.

Oficialul guvernamental nu a dat detalii despre modalitatea prin care va fi acoperit deficitul bugetar și nici nu a lămurit declarații contradictorii privind impunerea șomajului tehnic în sectorul bugetar.

Leave a Comment