Share
Mișcare surprinzătoare în Alianța Renault – Nissan: Mitsubishi Corp ar putea prelua acțiuni la grupul francez

Mișcare surprinzătoare în Alianța Renault – Nissan: Mitsubishi Corp ar putea prelua acțiuni la grupul francez

Încercările oficialilor Alianței Renault – Nissan de a menține și remedia legăturile dintre cele două grupuri auto au ajuns, se pare, într-un punct delicat. Mitsubishi Corp ar putea prelua 10% în Renault.

Extinsă prin înglobarea producătorului auto Mitsubishi Motors și zguduită apoi din temelii de scandalul generat de arestarea artizanului său, Carlos Ghosn, Alianța Renault – Nissan a părut luni bune în pragul destrămării. Acum însă, oficialii francezi și niponi încearcă să își recâștige unii altora încrederea și să consolideze gruparea care include 10 mărci de automobile.

Conform publicației franceze Les Echos, în ultimele zile s-a evidențiat în discuțiile dintre părți o idee care poate părea ciudată, dar are destul de multă logică: conglomeratul nipon Mitsubishi Corp ar putea prelua o participaţie de 10% în Renault.

Pentru cei care cunosc istoria Alianței poate părea cel puțin ciudat ca Mitsubishi Corp, unul dintre acționarii importanți ai Mitsubishi Motors, compania înghițită de Alianța Renault – Nissan în 2016, să preia un pachet important de acțiuni al companiei franceze. Însă dificultățile prin care trece grupul Renault și discuțiile despre majorarea participației statului francez în companie pot releva motivul pentru care oficialii Alianței încearcă o astfel de mutare.

Desigur, acesta este doar unul dintre scenariile discutate de echipa de manageri care încearcă în prezent o reorganizare a conglomeratului format din grupurile Renault, Nissan și Mitsubishi, o grupare care deține 122 de uzine și peste 450.000 de angajați la nivel mondial. În actualul context economic, alterat de criza generată de pandemie și de electrificarea rapidă a vehiculelor sunt analizate planuri de restructurare, închideri de fabrici şi scheme de reducere a costurilor, fiind, de asemenea, vizate şi schimbări în structura capitalului Alianţei Renault – Nissan – Mitsubishi.

În prezent, conglomeratul Mitsubishi Corp deţine o participaţie de 20% în Mitsubishi Motors, al cărui acţionar principal este Nissan. În același timp, Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care francezii deţin 44,3% din acţiunile grupului niponi, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Grupul Renault a înregistrat în 2019 o pierdere netă de 141 milioane de euro (faţă de un profit de 3,3 miliarde de euro în 2018), în timp ce vânzările totale au scăzut cu 3,4% până la 3,753 milioane vehicule.

Alianţa grupează zece mărci de automobile: Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Samsung, Lada, Alpine, Infiniti, Venucia și Datsun.

Leave a Comment