Share
UPDATE: Uzina Dacia din Mioveni suspendă activitatea

UPDATE: Uzina Dacia din Mioveni suspendă activitatea

Ion Iordache, liderul unuia dintre sindicatele Automobile Dacia, a declarat că, începând de joi, angajații uzinei de la Mioveni vor intra în șomaj tehnic. Oficialii Dacia au confirmat ulterior informația.

Ca și în cazul Ford Craiova, anunțul privind întreruperea temporară a producției și trimiterea oamenilor în șomaj tehnic a venit din partea unui lider de sindicat și nu din cea a oficialilor companiei.

Conform lui Ion Iordache, „începând de mâine (n.n. – joi, 19 martie) până pe data de 5 aprilie, toți angajații intră în șomaj tehnic. Era o măsură necesară pentru protejarea sănătății angajaților. Vor rămâne pompierii, paznicii, câțiva oameni la mentenanță. Peste 13.500 vor fi în șomaj tehnic. Acesta va fi plătit, potrivit contractului colectiv de muncă cu 85% din salariu. Este o situație foarte critică peste care sper să trecem cu bine”, a declarat liderul de sindicat.

„Acesta situație ne va afecta cumplit, toți salariați știu acest lucru, dar e mai de preț sănătatea lor. Alte măsuri de protecție încă nu avem în vedere, decât că în perioada asta se vor face deratizări. Suntem în discuții permanente, noi o să rămâne pe metereze, cum se spune. E un moment foarte grav”, a explicat Ion Iordache.

La o oră după anunțul făcutvde liderul sindical, grupul Renault România a dat publicității un comunicat în care se menționează că „în contextul propagării virusului Covid -19 la nivel global, activitatea de producție de la uzinele din Mioveni va fi întreruptă, începând de joi, 19 martie, până pe data de 5 aprilie 2020”.

Compania anticipează că activitatea comercială va fi reluată rapid după încheierea crizei sanitare. La momentul respectiv, vor fi implementate măsuri corespunzătoare, în acord cu partenerii sociali, ceea ce va permite companiei să răspundă cererii comerciale.

„Angajații și partenerii de business vor fi informați despre activitățile Groupe Renault România și redemararea producției prin intermediul canalelor de comunicare ale companiei”, au explicat oficialii grupului Renault România.

Automobile Dacia, unul dintre cei mai mari angajatori

Automobile Dacia este unul dintre cei mai mari angajatori din România având în subordine circa 14.000 de angajați. Iar cel mai mare producător român de automobile nu este primul dintre marii angajatori din industria auto care face un astfel de anunț. În această dimineață, Pirelli a închis uzina din Slatina, acolo unde lucrează virca 4.000 de persoane, iar Ford a oprot lucrul la Craiova, o uzină care are 6.000 de angajați.

Trebuie menționat că înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în Europa cu 7,2% în luna februarie. Conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), România a raportat în a doua lună a anului cel mai mare declin al înmatriculărilor, de 18,1%.

Vom reveni cu detalii după ce oficialii Automobile Dacia vor confirma informația și vor oferi detalii suplimentare.

Citește și:

Leave a Comment