Share
Rusia a prezentat unor experți americani sistemul de rachete Avangard

Rusia a prezentat unor experți americani sistemul de rachete Avangard

Agențiile internaționale de presă notează că Ministerul rus al Apărării a anunțat prezentarea, pentru prima oară în fața unui grup de experţi americani, a noului său sistem de rachete Avangard.

Avangard are la bază o aernonavă concepută să fie lansată de o rachetă balistică intercontinentală, capabilă să dezvolte viteze hipersonice.

Rusia urmează să desfăşoare luna viitoare sistemul Avangard, unul dintre numeroasele tipuri noi de arme lăudate de preşedintele rus Vladimir Putin drept cele mai avansate din lume, despre care acesta a spus că poate atinge viteza de Mach 20 – adică de 20 de ori viteza sunetului (Mach 1 echivalează cu 1.224 km/h) – şi poate să depăşească orice sistem de apărare antirachetă existent la ora actuală.

Ministerul rus al Apărării a indicat că unui grup de inspectori americani le-a fost prezentat sistemul Avangard în perioada 24-26 noiembrie, în baza Tratatului New START, intrat în vigoare în 2011.

Acest tratat limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.

Preşedintele rus susţine că Moscova este pregătită să prelungească acest tratat, dar Putin a deplâns lipsa de interes din partea Washingtonului.

Preşedintele american Donald Trump, care i-a spus lui Putin în 2017 că el consideră acest pact drept un acord prost pentru SUA, va decide abia anul viitor dacă extinde sau nu tratatul, au declarat oficiali americani. Pactul a fost semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, cu Rusia în 2010.

Citește și:

Leave a Comment