Share

Elon Musk: Viitoarea uzină Tesla din Europa ar putea fi „lângă Berlin”

CEO-ul companiei Tesla, miliardarul Elon Musk, a anunțat pe Twitter, în stilul deja caracteristic, că producătorul american de mașini electrice intenționează să construiască următoarea sa fabrică în apropiere de Berlin.

Zvonurile și chiar declarațiile pe tema construirii unei uzine Tesla în Europa sunt prezente în presa auto de ceva vreme. Doar că, până acum, nu au existat indicii clare despre poziționarea acesteia și nici despre orizontul de timp în care aceasta ar putea deveni realitate. Ei bine, aseară, Elon Musk a anunțat pe Twitter că viitoarea uzină Tesla ar putea fi construită „lângă Berlin”. Pe lângă țintirea centrului Europei, locație perfectă pentru o distribuție facilă a produselor, CEO-ul Tesla a dorit astfel să transmită un mesaj războinic concurenților săi din Germania care au luat mult timp în râs proiectul americanilor: suntem suficient de puternici pentru a juca pe terenul vostru.

Conform lui Musk, Tesla va înființa, de asemenea, un centru de inginerie și proiectare la Berlin. Acesta va fi amplasat în apropierea noului aeroport al capitalei germane.

„Unele dintre cele mai bune mașini din lume sunt făcute, evident, în Germania”, a spus Musk tot ieri la un eveniment la care au participat directorii generali ai Volkswagen, Audi și BMW. El a spus că țara „nu este chiar atât de în urmă” în domeniul mașinilor electrice, recunoscând, de asemenea, că piața pentru ele este încă „volatilă”.

La scurt timp după ce a uimit asistența cu noutățile privind viitoarea uzină Tesla de la Berlin, Elon Musk a trimis și tweet-uri pentru a se asigura că declarațiile sale vor depăși pereții săli în care Tesla Model 3a primit un premiu pentru calitățile sale. Într-unul dintre mesaje se menționează și că viitoarea uzină din europa va produce atât vehicule cât și baterii, primul produs urmând să fie Model Y, un SUV electric cu două motoare și treacțiune integrală.

Construirea unei fabrici europene va ridica miza în bătălia dintre producătorii auto angrenați în dezvoltarea de vehicule electrice. Analiștii Morgan Stanley au scris într-o notă recentă că Germania va fi „alegerea logică” pentru așa-numita „Gigafactory” din Europa. Țara „este inima pieței mondiale a mașinilor de lux, are o economie dependentă de tehnologia cu ardere internă și un guvern axat pe stoparea schimbărilor climatice”, au menționat cei de la Morgan Stanley.

Citește și:

Leave a Comment