Share
Cele mai vândute SUV-uri din România în 2019

Cele mai vândute SUV-uri din România în 2019

Așa cum se întâmplă deja de ani buni, vânzările de SUV-uri continuă să crească atât în România cât și în restul Europei. La noi, Dacia Duster, Nissan Qashqai și Ford EcoSport sunt liderii acestui segment care a ajuns la 34% din piața autoturismelor.

Apetitul românilor pentru vehicule de tip Sport Utility (SUV) se dovedește crescut și în prima partre a a lui 2019, așa cum s-a întâmplat, de altfel, în ultimii ani. Raportul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) pentru luna mai arată că vânzările de astfel de mașini s-au majorat cu nu mai puțin de 23,3% față de perioada similară a anului trecut până la 22.796 de unități. Aceasta este cea mai mare creștere dintre toate segmentele pieței autohtone cu excepția celei dedicată mașinilor sport (26,3%). Pe lângă ritmul mare de creștere, segmentul SUV se mai poate lăuda și cu locul doi în privința volumelor după clasa compactă (24.217 unități). Mai mult chiar, dacă cele două segmente își vor menține ritmurile actuale de majorare  este foarte posibil ca finalul lui 2019 să corespundă și poziționării clasei SUV pe locul întâi.

Dacia Duster, lider autoritar

În privința segmentării clasei SUV este demn de remarcat faptul că tot mai mulți clienți se îndreaptă către vehiculele de dimensiuni mici (SUV B) sau compacte (SUV C). Un rol important în această evoluție îl are și Dacia Duster, model produs la Mioveni care domină autoritar de ani buni întreaga piață a vehiculelor Sport Utility. Cu 4.674 de unități vândute în primele cinci luni din 2019, modelul autohton este și liderul subsegmentului SUV B. Pe locul secund în acest subsegment al pieței se află un alt vehicul produs în România, Ford EcoSport, cu 1.129 unități, iar pe trei se găsește Renault Captur cu 975 unități.

Un pas mai sus, în subsegmentul aferent SUV-urilor compacte (C), prima poziție este ocupată de Nissan Qashqai, cu 1.645 de unități, acest model fiind și ocupantul locului doi în clasamenl general al clasei SUV, după Dacia Duster. În clasa SUV C locul doi este ocupat în acest an de Volkswagen Tiguan (929 unități), în timp ce pe ultima treaptă a podiumului se găsește Hyundai Tucson (917 unități).

Cel mai vândut SUV mediu din România în 2019 este Skoda Kodiaq, model comercializat în primele cinci luni în 328 de exemplare. Acesta este urmat de Peugeot 5008 (79 unități) și SEAT Tarraco (78 de unități).

Subsegmentul SUV Mare este dominat de Toyota Land Cruiser, cu 69 de unități, în timp ce pe locul doi se află SsangYong Rexton (22 unități), iar pe trei Mitsubishi Pajero (10 unități).

Trecâd în zona premium a pieței SUV este demn de remarcat faptul că românii par a prefera vehiculele medii și mari în detrimentul celor compacte. Spunem asta pentru că ocupanții podiumurilor din subsegmentele SUV Mediu Premium și SUV Mare Premium au fost vânduți în mai multe exemplare decât primele treu vehicule din categoria SUV Compact Premium. Dar să le luăm pe rând.

La SUV Compact Premium, liderul este, conform APIA, Mercedes-Benz GLA cu 169 de unități. Pe locurile următoare se clasează, în ordine, BMW X1 (145 unități) și Volvo XC 40 (88 unități). În zona SUV-urilor Medii Premium, clasamentul este dominat tot de un Mercedes-Benz, GLC de această dată, cu 445 de unități. Acesta este urmat de BMW X3 (114 unități) și Audi Q5 (106 unități). Volkswagen Touareg este liderul subsegmentului SUV Mare Premium (310 unități), iar pe locurile doi și trei se află BMW X5 (245 unități), respectiv, Audi Q8 (198 unități).

SUV Romania

Leave a Comment