Share

Ziua Națională: Parada de 1 decembrie include 2.400 de militari și 150 de mijloace tehnice

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă la parada militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

La parada militară, care va avea loc începând cu ora 11.00, dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice.

În blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere vor survola Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii şi defilări cu personal şi tehnică militară în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14.00, la Monumentul Marii Uniri vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15,00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat și ea că Ziua Naţională a României va fi marcată printr-o serie de evenimente care includ o paradă militară, focuri de artificii şi concerte.

„De Ziua Naţională a României, Primăria Cluj-Napoca vă invită în inima oraşului, să ne bucurăm împreună de sărbătoarea tuturor românilor! În Piaţa Avram Iancu se vor desfăşura ceremonia oficială, parada militară, spectacolul de artificii de zi şi evenimentul «Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului». În Piaţa Unirii vor avea loc: regal folcloric, aprinderea luminilor de sărbători, concerte Delia şi Cargo, iar în Piaţa Avram Iancu, de la ora 20.00, un spectacol unic de drone şi artificii. La mulţi ani, Cluj-Napoca! La mulţi ani, România!”, scriu oficialii Primăriei Cluj-Napoca.

Citește și:

Leave a Comment