Share

Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța, Galați, Tulcea și București

În mai multe orașe din România, printre care Constanța, Tulcea și București, vor avea loc pe 15 august manifestări cu ocazia Zilei Marinei Române.

Cea mai mare ceremonie organizată în 2023 de Ziua Marinei Române va avea loc la Constanța. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu vor participa începând cu ora 10.00 la activităţile organizate în faţa Comandamentului Flotei.

Ceremonia va începe cu ridicarea pavilionului, geacului şi marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi cu executarea a 21 de salve de tun, iar alocuţiunile oficialilor şi serviciul religios vor fi urmate de lansarea în apa mării a unor ancore de flori în memoria eroilor marinari.

Potrivit Forţelor Navale Române (FNR), zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord – Atlantice şi Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea navei-şcoală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

„Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ‘Forţele Navale Române 2023’, care va fi prezentat marţi, 15 august, la Constanţa. La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale”, menţionează Forțele Navale Române (FNR).

La exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 23”, alături de navele militare româneşti, va participa şi corveta turcească TCG „Kinaliada” (F-514), care, în perioada 12-16 august, face o escală în portul Constanţa.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila în faţa publicului aflat în apropierea Comandamentului Flotei, după care garda de onoare, constituită din plutoane de militari din Franţa, Statele Unite ale Americii, Turcia, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi militari ai FNR, va încheia partea oficială a evenimentului.

Activităţile prilejuite de Ziua Marinei Române vor continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

„Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia”, arată FNR.

La ora 22.45 spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

Autoritatea locală a anunţat și că până marţi, la ora 15.00, traficul rutier va fi restricţionat pe strada Remus Opreanu, de la Comandamentul Flotei până la intersecţia cu strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989. Totodată, se va interzice parcarea autovehiculelor pe strada Termele Romane şi strada Lebedei (excepţie – parcarea de la Plaja Modern).

De asemenea, în intervalul orar 6.00 – 15.00, se vor impune restricţii de circulaţie auto pe traseul strada Traian – bulevardul Regina Elisabeta – strada Remus Opreanu – strada Lebedei – Direcţia Agricolă – strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989, respectiv pe strada Valea Portului, de la Poarta 3. În intervalul orar menţionat, se va permite accesul autovehiculelor destinate aprovizionării agenţilor economici din zona Portului Turistic Tomis pe la bariera de acces de la intersecţia străzilor Yokohama cu Salonic. Strada Marcus Aurelius va deveni cu dublu sens pentru riverani şi pentru aprovizionarea agenţilor economici ce îşi desfăşoară activitatea în zonă.

Ziua Marinei Române, sărbătorită în porturile de pe Dunăre

Un exerciţiu naval al militarilor Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” va fi prezentat pe 15 august și la Galaţi, pe faleza Dunării. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14.00 în zona „Elice”.

Potrivit Primăria municipiului Galaţi, manifestările dedicate zilei de 15 august mai cuprind un ceremonial militar şi religios, defilarea Gărzii de Onoare, lansarea ancorei de flori în Dunăre şi o paradă a navelor militare şi civile.

Pentru buna desfăşurare a evenimentelor, în intervalul orar 13.00 – 16.00, pe anumite străzi circulaţia va fi închisă, iar pe unele tronsoane traficul va fi limitat. Totodată, s-a anunţat operarea unor modificări la traseele mijloacelor de transport în comun.

Ziua Marinei Române va fi marcată pentru prima dată în ultimii ani la Tulcea cu fastul obişnuit unui asemenea eveniment, care a lipsit începând din 2020 atât din cauza pandemiei, cât şi a lucrărilor de amenajare a falezei Dunării care poartă, începând de anul trecut, numele lui Ivan Patzaichin.

Evenimentele vor începe la ora 10.00, când sunt programate ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, intonarea Imnului Naţional şi trecerea în revistă a navelor de către comandantul Garnizoanei care va felicita echipajele de Ziua Marinei Române.

Conform datelor furnizate de Garnizoana Tulcea, alocuţiunile autorităţilor vor preceda serviciul religios şi aruncarea în Dunăre a unei ancore cu flori în memoria eroilor marinari.

Zeul Neptun este aşteptat să sosească în jurul orei 10.30 şi va fi salutat inclusiv de aviaţia militară, care, la ora 11.00, va da startul unui exerciţiu demonstrativ pe Dunăre.

În jurul orei 11.30 va începe parada navelor ce va fi urmată de tradiţionalele jocuri marinăreşti şi de retragerea zeului Neptun, care va marca finalul ceremonialului organizat de Forţele Navale Române.

Ziua Marinei Române coincide cu Zilele municipiului Tulcea, evenimentele organizate de Primăria municipiului oferindu-le vizitatorilor mai multe activităţi în diferite locuri. Astfel, în apropiere de centrul oraşului, 55 de meşteşugari prezintă produse tradiţionale, în Piaţa Mircea cel Bătrân are loc un festival gastronomic, iar seara spectacolele se vor desfăşura atât în centrul oraşului, cât şi pe malul lacului Ciuperca.

Marţi seara, de la ora 20.00, pe scena de pe malul lacului vor concerta Corina Sîrghi şi taraful Jean Americanu, White Mahala şi Direcţia 5, iar în centrul oraşului spectacolele culinare live şi cele oferite de copii vor fi urmate de o seară în care DJ va fi Rosario Internullo.

Pentru al doilea an consecutiv Forțele Navale Române au organizat în perioada 11 – 15 august o serie de evenimente culturale, dedicate Zilei Marinei, și la București. Manifestările au loc la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

La ARCUB, în Centrul Vechi al Capitalei, Forțele Navale Române prezintă între orele 17.00-22.00, o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, precum și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri și diferite obiecte specifice de Marină.

Muzica Militară a Forțelor Navale va susține vineri, 11 august, orele 20.00-21.30, pentru publicul bucureștean, un spectacol itinerant, pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani – Sediul Băncii Naționale a României.

Marți, 15 august, începând cu ora 09.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-o ceremonie militară și religioasă, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

Leave a Comment