Share

Românii care revin în țară vor petrece Paștele în carantină sau izolare

Românii care se vor întoarce în țară din zone roșii sau galbene în următoarele zile vor petrece Paștele în carantină sau izolare, această măsură fiind obligatorie timp de 14 zile pentru toți cei care sosesc din zone roșii sau galbene.

Începând cu 2 aprilie, lista cu „zone roşii”, pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile, a fost actualizată, numărul ţărilor ajungând la 12. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), ţările considerate „zone roşii” ca urmare a numărului mare de cazuri de coronavirus sunt acum Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia. De asemenea, toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională, din orice parte a Globului asunt obligate să intre în ziolare la domiciliu 14 zile.

În acest context, toți cei care sosesc în România începând cu 5 aprilie vor fi obligați să își petreacă Sărbătorile Pascale în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu departe de rude și prieteni.

De altfel, primul ministru Ludovic Orban a declarat aseară că îi sfătuieşte pe românii din străinătate să nu revină în ţară de Paşte decât dacă au motive extrem de serioase.

Conform acestuia, „este adevărat că o dată cu sărbătorile de Paşte este de aşteptat o creştere a numărului de români care revin în ţară, dar le-am transmis şi cred că 90% dintre românii care trăiesc, lucrează în alte ţări din Europa ştiu foarte bine care sunt măsurile pe care le-am dispus. În cazul în care revin dintr-o ţară care este încadrată în zonă roşie vor intra în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile, în cazul în care vin dintr-o ţară care încă nu este ca nivel de răspândire în zona roşie, ci în zona galbenă, de asemenea, se dispune izolarea la domiciliu care este tot o formă de reducere a interacţiunii cu alţi cetăţeni, tot o formă de carantină pentru o perioadă de 14 zile. Recomandarea mea este să nu vină decât dacă într-adevăr au un motiv foarte, foarte serios să revină în ţară. Este posibil ca unii care revin din cauză că intră în carantină sau din cauză că intră într-o formă de izolare să nu poată să sărbătorească Paştele în condiţii normale. Până la urmă este decizia fiecărui român. Sfatul meu sincer către români: să nu vină în ţară decât dacă au motive extrem de serioase pentru că în cazul în care au fost expuşi riscului de îmbolnăvire şi ei revin în ţară, pe de-o parte 14 zile vor sta în carantină, pe de altă parte pot să-i expună riscului de îmbolnăvire pe cei dragi, membri ai familiei, prieteni, pe cei cu care interacţionează în cazul în care vin în ţară”.

Ludovic Orban a arătat că din datele pe care le deșine peste 250.000 de români au revenit în ţară în luna martie.

Apeluri către românii aflaţi în străinătate să nu revină în ţară cu ocazia Sărbătorilor Pascale pentru a evita răspândirea epidemiei cu noul coronavirus au mai fost lansate în ultimele săptămâni şi de către preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Trebuie menționat și că, începând cu data de 2 aprilie, au intrat în vigoare noi amenzi pentru pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare. Acestea au valori de minimum 2.000 lei şi maximum 20.000 lei, faţă de minimum 100 şi maximum 5.000 de lei, cât erau anterior.

Leave a Comment