Share

Primul pick-up 100% electric vândut în Europa vine din China

Un prim pick-up 100% electric a ajuns pe piața din Europa. Dar nu aparține unui producător european, american sau japonez. Prețul de bază al Maxus T90 EV este de 65.438 euro.

Sunt, desigur, puțini cei care au auzit despre marca de automobile Maxus. Nici nu-i de mirare. Compania, parte a deja cunoscutului grup SAIC, vine din China și a comercializat până acum doar vehicule comerciale electrice. Ei bine însă, din primăvara acestui an, distribuitorul oficial al mărcii Maxus din Germania – Maxomotive Deutschland GmbH – a început comercializarea modelului T90 EV, un pick-up complet electric care se alătură vehiculelor comerciale ușoare eDeliver 3, eDeliver 9 – ambele electrice – și Deliver 9 (diesel).

Apariția modelului T90 EV în oferta dealerilor din Germania îi asigură mărcii Maxus titulatura de deschizător de drumuri pe piața europeană a pick-up-urilor complet electrice.

„Deschidem drumul cu primul pick-up electric cu baterii din Europa și revoluționăm acest segment de vehicule”, consideră Karsten Dornheim, șeful mărcii Maxus în cadrul importatorului Maxomotive Deutschland GmbH.

Oficialul consideră, de asemenea, că Maxus T90 EV va fi pe placul multor clienți nu doar pentru că oferă toate caracteristicile unui pick-up clasic, dar și pentru ceea ce oferă înn plus – un cuplu imposibil de egalat de un vehicul cu motor termic, deplasare fără zgomot și tehnologie de top.

Distribuitorul oficial Maxus în Germania și Europa își bazează declarațiile pe caracteristicile primului pick-up electric comercializat pe Bătrânul Continent, dar și pe o garanție oferită clienților de cinci ani sau 100.000 de kilometri și un preț cel puțin interesant. În Germania, Maxus T90 EV are un preț de bază cu TVA de 65.438,10 euro.

Pentru această sumă, clienții primesc un pick-up care poate transporta în cabină până la cinci persoane, iar în spațiul destinat mărfurilor – cu o lungime de 1.510 mm și o lățime de 1.485 mm – circa 925 kg. În plus, mașina poate tracta 1 tonă.

Datele tehnice ale Maxus T90 EV arată o baterie de 89 kWh care asigură o autonomie WLTP de 330 km în ciclu mixt și una de 471 km în zone urbane în care deplasarea se face cu viteză redusă.

Mașina are în dotare un motor electric de 130 kW (177 CP) care permite atingerea unei viteze maxime de 120 km/h. Accelerația 0 – 100 km/h este realizată în 12,3 secunde.

Un detaliu important, fiind vorba despre o mașină electrică, este viteza de încărcare a bateriilor. Conform producătorului, la o stație de încărcare DC, timpul în care bateria se încarcă de la 20% la 80% este de circa 45 de minute.

Maxus T90 EV are însă și un dezavantaj major care îl poate scoate de pe lista de achiziție a multor utilizatori de vehicule tip pick-up: îi lipsește tracțiunea integrală. Puterea motorului este transmisă doar punții din spate.

Leave a Comment