Share

Lansarea unei rachete balistice de Coreea de Nord atrage un „răspuns solid” din partea SUA

După ce armata sud-coreeană și autoritățile japoneze au confirmat lansarea unei rachete balistice de Coreea de Nord, Statele Unite au inițiat consultări cu aliații săi în vederea unui răspuns „solid”.

Tirul rachetei nord-coreene, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în „est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene, fără alte detalii. Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea rachetei.

În acest context, Japonia le-a cerut astăzi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi.

„Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran”, a clamat guvernul nipon într-o alertă care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării.

Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Seul, Tokyo şi Washington au efectuat pe 30 septembrie exerciţii trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii la scară mare în largul Peninsulei Coreene.

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul „neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.

Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis în timp ce negocierile sunt de multă vreme în impas, efectuând un număr record de teste de arme în acest an şi revizuindu-şi legislaţia pentru a face „ireversibil” statutul său de putere nucleară.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun.

Ca reacție la agresivitatea Coreei de Nord, Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns „solid”.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jack Sullivan, a discutat separat cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru a elabora un răspuns „internaţional adecvat şi solid”.

Comandamentul american pentru regiunea Asia-Pacific a condamnat lansarea, spunând că „angajamentele Washingtonului pentru apărarea Japoniei şi a Coreei rămân neclintite”.

Această lansare a unei rachete balistice cu rază medie de acţiune care a survolat Japonia este o premieră după 2017 şi constituie o escaladare în campania intensivă de teste de armament desfăşurată de Phenian.

Leave a Comment