Share

IEA propune reducerea limitei de viteză pe autostrăzi pentru a economisi carburant

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a propus o reducere a limitei de viteză pe autostrăzi cu cel puţin 10 kilometri/oră pentru a economisi petrol.

Conform agenției EFE, IEA a apublicat un decalog de măsuri pentru diminuarea consumului de petrol în contextul crizei generate de invazia rusă în Ucraina.

În acest context, IEA consideră că reducerea limitei de viteză pe autostrăzi cu cel puţin 10 kilometri/oră şi promovarea telemuncii trei zile pe săptămână sunt măsuri relativ ușor de aplicat în ţările dezvoltate. Dacă aceste măsuri se vor aplica timp de patru luni, economia generată ar fi de aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi.

Printre sfaturile lansate de agenţie se mai numără și declararea zilelor de duminică drept „zile fără maşini” în oraşe, ieftinirea transportului public, stimularea populaţiei să se deplaseze mai mult pe jos sau cu bicicleta sau stabilirea unui trafic alternativ al maşinilor pe drumurile din zonele urbane.

De asemenea, alte propuneri vizează creşterea practicii de car sharing, promovarea unui mod de condus mai eficient pentru şoferii de camioane sau cei care livrează produse, optarea pentru călătoriile cu trenuri de mare viteză sau cu trenurile de noapte, în loc de utilizarea autovehiculelor, evitarea călătoriilor de afaceri atunci când există alternative sau accelerarea înlocuirii parcului auto cu autovehicule electrice sau mai eficiente.

Directorul general executiv al IEA, Fatih Birol, a avertizat că, în contextul atacului Rusiei împotriva Ucrainei, „lumea s-ar putea confrunta cu cel mai mare şoc în privinţa ofertei de petrol din ultimele decenii, cu enorme implicaţii pentru economiile şi societăţile noastre”.

De aici şi motivul apariţiei acestui plan de şoc, care se adaugă deciziei luate de statele membre la începutul lunii de a scoate pe piaţă 62,7 milioane de barili din rezervele strategice pentru a reduce tensiunile de pe piaţă.

Citește și:

Leave a Comment