Share

Florin Cîțu promite o reformă a sistemului de salarizare din companiile de stat: „Vom forţa reforma prin buget”

Primul ministru Florin Cîțu a declarat astăzi că guvernul pregătește o reformă inclusiv în zona salariilor din companiile de stat. Cum miniștri săi nu au venit cu propuneri „de reaşezare a cheltuielilor”, premierul susține că reforma va fi făcută „prin buget”.

Florin Cîţu a explicat astăzi că guvernul este aproape de a finaliza proiectul bugetului de stat pe anul 2021 şi că acesta ar putea fi aprobat ăptămâna viitoare. Conform oficialului, „nu este un buget simplu”, ci unul care care „începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani”.

„Suntem foarte aproape de a avea o formă finală. Încă discutăm cu ordonatorii de credite ceea ce eu am cerut tot timpul, acele măsuri de reducere a cheltuielilor. Ele încep să vină şi le veţi vedea şi în spaţiul public. (…) Nu este un buget simplu. Este un buget care se uită la perioada 2021-2022, este un buget care începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani. Vă dau doar un exemplu: cheltuielile cu salariile s-au dublat în perioada 2016 – 2020 de la 57 de miliarde de lei anual la 110 miliarde de lei. (…) Economia nu a avut o dinamică dublă în ultimii patru ani, dar cheltuielile de personal s-au dublat. Trebuie să reaşezăm prin acest buget structura economiei, să continuăm să investim”, a declarat premierul.

Nicio companie de stat cu pierderi nu primeşte subvenţii fără reformă

Totodată, Florin Cîțu a explicat că reforma include şi sistemul de salarizare în companiile de stat.

„Mi se pare cam mare în acest moment numărul de persoane în consiliile de administraţie. Vă spun că reforma despre care vorbim va include şi sistemul de salarizare în companiile de stat, de aceea am răspuns mai devreme că se poate face reformă prin buget sau prin propunerile care vin de la miniştri. Dacă propunerile care vin de la miniştri întârzie, vom face reforma prin buget. În acest moment se pare că vom forţa reforma prin buget. Când am preluat acest mandat am spus foarte clar: nicio companie de stat pe pierderi nu mai primeşte subvenţii fără să aibă un program de reformă. Nu vine programul de reformă, nu vin nici subvenţiile”, a subliniat primul ministru.

Florin Cîțu a explicat și că ținta de deficit care va fi asumată prin proiectul de buget este mai jos de 7,2%. „Suntem mai aproape de 7% decât 7,2%. Repet, vreau să mergem spre 7%, dacă putem acolo să ajungem. Dacă nu, mai aproape de 7% decât de 7,2%”, a încheiat premierul României.

Citește și:

Leave a Comment