Share

Demersurile pentru vânzarea CEZ România ar putea începe „cu toată seriozitatea” la finalul lui 2019

CEZ, compania cehă care a cumpărat Electrica Oltenia și deține cel mai mare parc eolian terestru din România, ar putea da prioritate vânzării activelor sale din România spre finalul acestui an.

Companie deţinută în proporţie de 70% de statul ceh, CEZ ar putea da prioritate vânzării activelor sale din România mai târziu în acest an ca parte a programului destinat plăţii unor dividende speciale acţionarilor.

În iunie, compania bulgară Eurohold a semnat un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari). Tranzacţia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piaţa din Cehia.

Directorul financiar Martin Novak a anunţat că CEZ analizează vânzarea activelor din România, Turcia şi Polonia, după ieşirea de pe piaţa din Bulgaria.

„Luăm în considerare şi România … unde am putea începe cu toată seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uităm activele din Polonia şi, desigur, Turcia este întotdeauna o opţiune, dacă va exista o ofertă bună”, a declarat Novak.

Câştigurile obţinute în urma vânzării activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de îndatorare, pentru oportunităţi de investiţii în Cehia şi pentru plata unor dividende extraordinare acţionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilităţi.

„Vom dezvolta o abordare mult mai detaliată a câştigurilor, pe măsură ce vindem activele. Dar cu siguranţă ne vom asigura că acţionarii noştri primesc dividende bune”, a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.

Acesta a adăugat că CEZ nu este forţat să vândă iar grupul se bazează pe majorarea preţului electricităţii şi pe creşterea reţelei sale de distribuţie şi a serviciilor în domeniul energiei pentru a contracara câştigurile pierdute în urma vânzării activelor.

Ondrej Safar, country manager CEZ România, a declarat luna trecută că firma cehă de utilităţi nu se grăbeşte să vândă activele din România şi îşi continuă proiectele de aici, întrucât consideră că piaţa românească este una dintre cele mai stabile din regiune.

„Pe data de 26 iunie, acţionarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include renunţarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este prea devreme să apreciem ceva despre următorii paşi. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt”, a arătat Safar.

El consideră că activitatea CEZ în România este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesaţi.

Grupul CEZ România a încheiat anul 2018 cu un EBITDA de 395 milioane de lei, în creştere cu 33 de milioane de lei faţă de anul anterior.

Compania este prezentă pe piaţa din România din 2005, când a cumpărat fost filială de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia, care alimentează şapte judeţe. CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian terestru din România, cu o capacitate de 600 de MW.

Leave a Comment