Share

Bucharest International Air Show (BIAS): Cel mai spectaculos show aerian din România, mâine, la Romaero

BIAS 2019, aflat la a XI-a ediţie, este dedicat anul acesta celebrării a 50 de ani de activitate a Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi a 15 ani de la aderarea României la NATO.

Bucharest International Air Show (BIAS) va începe sâmbătă, 24 august 2019, la ora 09.10 și va fi diferit față de cele anterioare prin faptul că se va desfăşura pe parcursul a 12 ore, fără pauze.

Anul acesta se împlinesc 11 ani de la primul miting aviatic. Mitingul de anul acesta este diferit faţă de cel din anii trecuţi, este un miting care va începe în jurul orei nouă dimineaţa şi se va termina în jurul orei nouă seara. Este un miting continuu. Va fi un show nou, vom avea pentru prima oară din partea companiei Tarom un avion Airbus şi pentru prima oară va fi însoţit de cinci avioane din partea Aeroclubului României”, a anunţat Dragoş Titea, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

Vor participa în cadrul show-ului dinamic 10 echipe cu paricipanţi din ţară şi străinatate, iar la display-ul static vor fi 11 participanţi. În cadrul show-ului Dinamic Display vor participa, în ordine, Baltic Bees din Lituania cu 6 avioane L39 C Albatros, tot din Lituania, Jurgis Kairys cu o aeronavă SU 31, Luca Berttossio – planor din Italia, Soko Galeb (Serbia, Soko G2 Galeb), Valer Novac (România, Kamov elicopter), Slovacia (L 29 SK şi L29 Delifin), Aeroclubul României, Şcoala Superioară de Aviaţie (3 elicoptere EC 20, o aeronavă bitomotor Tecman 2006, 3 aeronave monomotor – tecman 2008 şi Cessna 172), Forţele Aeriene Române (F-16, MIG-21 Lancer, IAR 316B, IAK 52, IAR 99 Şoim, C 130 Hercules, C27J Spartan).

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.Hawks of Romania evoluează cu 5 avioane EXTRA 300; White Wings este formaţia de două planoare, care a dat clasă multor campioni mondiali la concursurile internaţionale. Blue Wings este formaţia de paraşutisti, care vor încânta publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp, potrivit organizatorilor.

Conform programului publicat de organizatori, primii care vor evolua pe cerul de deasupra aeroportului Băneasa sunt piloți ai unor formații de avioane Cesna 172, IAR 46, ZLIN și EXTRA – AR INCAS. Apoi, la ora 10.00 va evolua un avion MiG 21 al Forțelor Aeriene Române, urmat de o formație IAR 330 Puma, un IAR 99 precum și un Airbus A 318 al Tarom însoțit de Hawks of Romania. La ora 11 va fi rândul faimoasei formații de avioane a Baltic Bees însoțită de cunoscutul pilot Jurgis Kayris. Tot atunci vor evolua deasupra aeroportului SOKO KALEB, White Wings, Hawks of Romania și Luca Bertossio. Va fi realizată și o parașutare din două aernoave AN-2-AR și un survol cu F16.

De la ora 15 vor încânta asistanța piloții aeronavelor C27 Spartan și C130 Hercules precum și cei ai IAR 316 Allouette, AN30, IAR 99, IAR 46 ZLIN și EXTRA – AR, iar de la ora 17 vor evolua avioane F16 și MiG 21 ale RoAF având loc și o a doua reprezentație a Baltic Bees, Luca Bertossio și Jurgis Kayris.

După reprezentația de la ora 19.00, la care vor lua parte F16, MDM-1 FOX, L29 Delfin, Hawks of Romania, IAR 330 Puma, MiG 21 și C 27 Spartan va fi organizat un foc de artificii și un concert 3 Sud Est.

La categoria Static Display, vor lua parte Forţele Aeriene Portugalia cu 2 aeronave F16, Forţele Aeriene Ungaria cu un Gripen şi o aeronavă suport, Forţele Aeriene Române, Tarom cu ATR 72, Forţele Aeriene SUA – USAF BlackHawk, NATO – AWAKS – Boeing E-3 Sentry, ARPIA – machete istorice VUIA -COANDĂ, Romaero – BAC1-11, YAK 52, Iacarii Acrobati, IGAV elicoptere MI 17 şi EC 135.

Intrarea publicului la BIAS este liberă. Accesul publicului se face prin Romaero, începând cu ora 08.00. Organizatorii le recomandă participanţilor să folosească mijloacele de transport în comun, deoarece nu se asigură parcarea.

BIAS
BIAS
BIAS
BIAS

Leave a Comment