Share

UPDATE: Atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei. Explozii în Polonia, rețele fără energie în Moldova

Mai multe orașe din Ucraina au fost lovite astăzi de rachete rusești. Există suspiciuni că unele au căzut în Polonia. Zone din Moldova au rămas fără energie electrică.

Rachete rusești au lovit astăzi infrastructura esenţială din mai multe regiuni ucrainene, provocând întreruperi de curent electric. Unele proiectile par să fi greșit ținta explodând în Polonia, țară NATO, acolo unde au ucis două persoane.

Informații din presa poloneză arată că o fermă din satul Przewodow, din provincia poloneză Lubin, apropiată de granița cu Ucraina, a fost lovită de proiectile, aparent, rusești. Două persoane au decedat. Deși autoritățile poloneze nu au dat încă detalii clare, solicitând presei să se abțină de la speculații, la Varșovia s-a desfășurat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate. La finalul acesteia vor fi anunțate detalii. Deocamdată, presa poloneză scrie că două rachete rusești „rătăcite”, au căzut pe teritoriul țării provocând explozii și moartea a două persoane.

Associated Press scrie, citând un înalt oficial american, că două rachete rusești au căzut pe teritoriul NATO. În schimb, primele reacții de la Pentagon, menționează, pentru moment, lipsa de informații cu privire la exploziile din Polonia.

Presa rusă scrie că rachetele căzute în Polonia sunt sol-aer și ar fi fost trase de armata ucrainiană pentru a apăra orașul Lvov de rachetele rusești.

UPDATE: În dimineața zilei de miercuri, 16 noiembrie, președintele american Joe Biden, aflat în Bali la summit-ul G20, a declarat că anumite informații sugerează că este posibil ca explozia din Polonia să nu fi fost cauzată de rachete lansate din Rusia.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune că a fost lansată o rachetă din Rusia, Biden a spus că traiectoria sugerează contrariul. „Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a spus el reporterilor. „Nu vreau să spun asta până când nu o vom investiga complet, dar este puțin probabil… să fi fost lansată din Rusia. Dar vom vedea”.

În același timp, Associated Press a revenit asupra informației inițiale anunțând că trei oficiali americani au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta care a explodat în Polonia a fost lansată de forțele armate ucrainiene asupra uneia rusești. Oficialii americani au vorbit cu AP sub protecția anonimatului pentru că nu erau autorizați să discute public problema”.

Orașe din Ucraina și infrastructură de transport al energiei, lovite de proiectile

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anunţat pe reţelele sociale “un atac asupra unui sit esenţial”, fără a da mai multe detalii. „Oraşul este în parte fără electricitate”, a deplâns el.

Aceeaşi situaţie se înregistrează în oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, unde primăria a deplâns „un atac asupra unei infrastructuri critice de lângă (n.n. – oraş)”.

Oraşul Hmelniţki, tot în centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de „două atacuri”, a anunţat guvernatorul regional Serhii Hamalîi.

Importantele oraşe Liov (vest) şi Harkov (nord-est) au fost şi ele lovite marţi de atacuri ruse, au informat primarii lor, fără a anunţa victime omeneşti în acest stadiu, dar semnalând importante distrugeri de infrastructură electrică.

„Explozii se fac auzite la Lviv. Rămâneţi cu toţii la adăpost!”, a îndemnat pe Telegram primarul oraşului Liov, Andrei Sadovîi, care a precizat că “o parte a oraşului a rămas fără electricitate”. „Metroul a fost oprit”, a adăugat el.

„Atac cu rachete împotriva districtului Industrialnîi din Harkiv”, a anunţat la rândul său primarul Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Igor Terehov.

Întreruperi intenţionate de curent electric au fost operate „în urma atacurilor ruse” în oraşul Sumî şi în regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jiviţkii, pentru a proteja reţeaua.

Potrivit şefului-adjunct al Biroului preşedintelui ucrainean, Kirilo Timoşenko, situaţia reţelei electrice a Ucrainei este una „critică” după noile atacuri ruse asupra infrastructurilor energetice din mai multe regiuni ucrainene.

„Teroriştii ruşi au întreprins un nou atac planificat împotriva unor infrastructuri energetice. Situaţia este critică”, a anunţat Kirilo Timoşenko pe Telegram.

Potrivit lui Timoşenko, situaţia din capitala Kiev, lovită de mai multe rachete, este „extrem de dificilă”. „Au fost impuse orare speciale pentru întreruperi de urgenţă (n.n. – a curentului electric)”, a adăugat el.

Probleme și în Republica Moldova

Republica Moldova a suferit întreruperi masive de curent care au durat mai bin e de o oră după ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Atacul rus asupra Ucrainei a afectat statul vecin, Moldova, unde una dintre liniile electrice de mare putere a fost deconectată automat ca măsură de siguranță.

Andrei Spînu, vicepremier al Republicii Moldovam, a menționat că întreruperi „masive” de curent au avut loc în toată țara, deși linia electrică nu a fost lovit ci s-a oprit automat din cauza exploziilor.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ne afectează direct și țara. Riscurile de întrerupere a curentului rămân ridicate. Orice atac rusesc împotriva centralelor ucrainene poate duce la repetarea situației de astăzi”, a declarat Spînu. (Foto: Arhiva)

(Știre în curs de actualizare)

Leave a Comment