Share
Ford estimează rezultate pozitive în 2021. SUV-ul Puma, cel mai vândut model al mărcii în Europa

Ford estimează rezultate pozitive în 2021. SUV-ul Puma, cel mai vândut model al mărcii în Europa

Compania americană Ford Motor a îmbunătăţit estimările privind profitul global în 2021 după rezultate trimestriale peste aşteptări în perioada aprilie – iunie. În Europa, Ford Puma „made in Craiova” este lider detașat.

Deşi deficitul global de semiconductori a afectat cota de piaţă a Ford în America de Nord, Europa şi China, preţurile mai ridicate la modelele mai profitabile, cum ar fi camionetele mari şi SUV-urile, au sprijinit creşterea veniturilor şi a profitului în America de Nord, cea mai mare piaţă a companiei.

Directorul general al Ford, Jim Farley, a explicat că firma „vede o îmbunătăţire a fluxului de semiconductori în trimestrul trei al acestui an dar situaţia rămâne fluidă”. El a declarat că Ford are relaţii directe cu producătorii de semiconductori şi face stocuri de astfel de componente vitale.

Ford a revizuit în creşterea estimarea privind profitul operaţional din acest an cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari, până la 9 – 10 miliarde de dolari. De asemenea, fluxul de numerar ajustat în 2021 ar urma să ajungă la 4-5 miliarde de dolari.

În trimestrul doi din 2021 profitul operaţional s-a situat la 1,1 miliarde de dolari, în timp ce profitul net a scăzut la 561 milioane de dolari, de la 1,17 miliarde de dolari în trimestrul doi din 2020. Veniturile au urcat la 26,8 miliarde de dolari, de la 19,4 miliarde de dolari. Rezultatele financiare sunt peste estimările analiştilor.

La divizia auto, veniturile în America de Nord au înregistrat un avans de 37%, la 15 miliarde de dolari. În Europa, veniturile au urcat cu 55%, la 5,6 miliarde de dolari, dar au scăzut cu 31%, la 600 milioane de dolari, în China.

Ford Puma, bestseller-ul companiei în Europa

Dacă în SUA, cei de la Ford se bazează în viitor pe succesul camionetei electrice F-150 Lightning, pentru care oficialii companiei susțin că au deja 12 milioane de rezervări, în Europa vedeta mărcii este modelul Puma asamblat la Craiova.

Conform datelor furnizate de compania americană, în Europa au fost comercializate în prima jumătate a acestui an 83.246 de unități Ford Puma, în creștere de la 46.971 în aceeași perioadă din 2020.

Al doilea cel mai vândut model al americanilor în Europa este vehiculul comercial ușor Ford Transit Custom cu 70.604 unități, în timp ce locul trei în acest clasament este ocupat de Ford Fiesta, model vândut în 63.078 de exemplare.

Citește și:
– Ford Mustang Mach-E, disponibil pentru precomenzi în România

În prima jumătate a lui 2021 Ford a cpmercializat în Europa 502.677 vehicule, în creștere cu 22,6% față de aceeași perioadă din anul precedent marcat de pandemie. Totuși, cum creșterea Ford este mai redusă decât cea a pieței totale (29,4%), cota de piață a mărcii s-a redus cu 0,4 puncte procentuale până la 6,6%.

Conform Ford, cele mai mari piețe europene ale mărcii din Europa sunt, în ordine, Marea Britanie, Germania, Italia, Franța și Spania, în timp ce statele în care marca deține cea mai mare cotă de piață sunt Marea Britanie (12,3%), Ungaria (12,2%), Irlanda (11,3%), România (9,6%) și Danemarca (8,5%). Cifrele Ford arată și că în România a fost înregistrată cea mai mare creștere a cotei de piață, 2,5 puncte procentuale.

Ford Motor a anunţat recent majorarea investiţiilor în vehicule electrice şi autonome la 29 miliarde de dolari, chiar dacă pe ansamblul anului trecut a raportat pierderi nete de 1,3 miliarde de dolari, sau 0,32 dolari pe acţiune, faţă de un profit modest în 2019, de 0,01 dolari per titlu.

Citește și:

Leave a Comment