Share
Programul Rabla 2021: Ministrul Mediului a anunțat majorarea primei de casare

Programul Rabla 2021: Ministrul Mediului a anunțat majorarea primei de casare

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat astăzi că programul Rabla Clasic va avea o primă de casare de 7.500 de lei. Au fost majorate bugetele atât pentru Rabla Clasic cât și pentru Rabla Plus.

Ministrul a declarat în conferința de presă privind programele finanțate în 2021 din Fondul pentru Mediu că, în cazul Rabla Clasic – programul destinat mașinilor cu motoare convenționale -, „vom modifica prima de casare. O să o majorăm de la 6.500 de lei anul trecut până la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro. În plus, avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare și în sprijinul celor care cumpără mașini hibrid. Aici se majorează ecobonusul de la 2.500 de lei la 3.000 de lei. În cazul mașinilor cu sisteme GNC sau GPL ecobonusul crește de la 1.000 la 1.500 de lei”.

Conform ministrului, majorarea sumelor din programul Rabla Clasic a fost stabilită după discuții cu ACAROM (Asociația Constructorilor de Automobile din România). „De ani buni aceste prime de casare nu au fost majorate. Există o presiune pe piață. Trebuie să avem în vedere că, dacă nu ținem pasul cu inflația, efectul acestor programe ar putea fi mai mic”, a continuat Tanczos Barna.

Pentru finanțarea programului Rabla Clasic, Ministerul Mediului a prevăzut în buget suma de 440 de milioane de lei, în creștere de la 405 milioane de lei anul trecut . Majorarea de aproape 10% va asigura, conform ministrului, atât mărirea primei de casare cât și un număr mai mare de mașini noi finanțate. În cazul Rabla Clasic este așteptat un număr de 55.000 – 60.000 de beneficiari.

Buget mai mare și pentru programul Rabla Plus 2021

Ministrul Barna a menționat și că bugetul programului Rabla Plus – cel dedicat mașinior electrice și plug-in hybrid – va crește.

„Programul Rabla Plus a funcționat foarte bine. Este un program al cărui plafon se epuizează an de an. Avem noutăți și aici. Vom avea cel mai mare buget de până acum. Dublăm bugetul și ajungem la 400 de milioane de lei. Procentul mașinilor electrice se situează undeva la 1% în România, deci e nevoie de o implicare mai serioasă a statului. Vrem cât mai multe mașini electrice pe șoselele României pentru a reduce impactul poluator”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Prima de casare a programului Rabla Plus rămâne nemodificată, circa 10.000 de euro, dat fiind că este încă cea mai mare din Europa. De asemenea, în cazul mașinilor plug-in hybrid prima va fi de 4.500 de euro ca și anul trecut. Atenție, finanțarea de la stat nu poate depăși 50% din valoarea automobilului achiziționat.

Conform ministrului Mediului, ambele programe – Rabla Clasic și Rabla Plus – vor începe „în ultima săptămână din aprilie”.

Totodată, oficialul a confirmat că bugetul dublu al programului Rabla Plus va asigura accederea în program a circa 10.000 de persoane. Se vor putea obține tichete pentru aproximativ 6.600 de mașini electrice și 5.000 de hibride cu încărcare la priză (plug-in hybrid).

Ministrul Barna a menționat și că va fi finanțat și un program pentru înlocuirea microbuzelor școlare. Pentru acesta va fi alocată suma de 600 de milioane de lei astfel încât „între 2.500 și 3.000 de școli să poată beneficia de noi microbuze prin acest program multianual”.

Citește și:

Leave a Comment