Share
UPDATE VIDEO: Cutremur de aproape 7 grade Richter în marea Egee

UPDATE VIDEO: Cutremur de aproape 7 grade Richter în marea Egee

Un puternic cutremur, cu o maginitudine cuprinsă între 6,6 și 7 grade Richter, s-a produs astăzi în marea Egee între Grecia și Turcia.

Conform autorităților elene acest cutremur a fost resimţit puternic atât în capitala Greciei, Atena, cât și la Istanbul. Deși nu sunt încă date exacte, institutele geologice estimează seismul la magnitudini cuprinse între 6,7 și 7 grade pe scara Richter.

Nu există încă infomații legate de victime, însă imaginile de pe rețelele de socializare prezintă clădiri prăbușite și străzi acoperite de dărâmături. În acest context sunt așteptate noi informații care să arate adevărata dimensiune a dezastrului.

În urma acestui cutremur, un tsunami de mici dimensiuni a afectat zonele de coastă din ambele state.

Seismul a avut loc la ora 14.51 a României.

Secretarul general al municipalității din Izmir, Bugra Gokce, a declarat pentru canalul de știri NTV că unele case din oraș au fost distruse în timpul tremurului. De asemenea, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a declarat că seismul a fost resimțit și la Istanbul, dar nu au fost raportate încă pagube majore.

Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, a declarat și el că șase clădiri din Izmir, oraș din regiunea Mării Egee, ar fi fost distruse de cutremur. Alte provincii din vestul Turciei, inclusiv Usak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydin și Mugla au raportat, într-o proimă etapă, mici pagube produse la câteva clădiri. Echipele turce de căutare și salvare își continuă activitatea pe teren, a adăugat ministrul.

Imagini publicate de radioteleviziunea publică turcă, TRT Haber arată numeroase persoane care au ieşit pe străzile oraşului Izmir precum și ruinele unor clădiri care s-au prăbuşit.

Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7.

Epicentrul cutremurului a fost plasat la 17 kilometri în largul coastelor provinciei Izmir, la o adâncime de 16 kilometri, au anunţat reprezentanţii AFAD.

Specialiştii de la USGS au anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi că epicentrul său s-a aflat la o distanţă de 33,5 kilometri de regiunile costiere ale Turciei.

Rezidenţii din Samos, o insulă cu o populaţie de 45.000 de locuitori, au fost îndemnaţi să se îndepărteze de zonele de coastă, a precizat Eftyhmios Lekkas, directorul Organizaţiei elene pentru planificare antiseismică, pentru postul Skai TV din Grecia.

Leave a Comment