Share
SIPRI: Rusia deține mai multe focoase nucleare decât SUA. China și Franța, la mare distanță

SIPRI: Rusia deține mai multe focoase nucleare decât SUA. China și Franța, la mare distanță

Din totalul de 13.400 de focoase nucleare existente la nivel mondial, 90% sunt deținute de Rusia și SUA. 1.800 dintre acestea sunt menţinute într-un stadiu înalt de pregătire operaţională.

Un nou raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI) arată că stocurile de focoase nucleare s-au redus la 13.400 de unităţi la nivel mondial la începutul acestui an, însă cele nouă puteri nucleare au continuat să-şi modernizeze arsenalele.

Potrivit SIPRI, institut cu sediul la Stockholm, numărul total de focoase nucleare – active, aflate în depozite sau pregătite să fie dezafectate – a scăzut cu circa 465 comparativ cu începutul anului 2019, conform raportului SIPRI, o reducere atribuită în principal dezafectării de arme nucleare deţinute de către Rusia şi SUA.

Cele două principale puteri nucleare au în posesie în jur de 90% din arsenalul nuclear total de pe planetă.

Rusia, liderul mondial al clasamentului arsenalelor nucleare

SIPRI, citat de dpa, estimează că Rusia deține în prezent 6.275 de focoase, în timp ce SUA are 5.800. Celalalte state cunoscute ca având arme nucleare se află la mare distanță. Eșalonul doi este condus de China – 320 de focoase nucleare, Franţa – 290, Marea Britanie – 215, Pakistan – 160, India – 150 și Israel – 90. Deși nu poate fi verificată cu exactitate informația, se pare că și Coreea de Nord deține circa 30-40 de focoase nucleare.

Tot potrivit institutului din Stockholm, în jur de 1.800 de focoase nucleare sunt menţinute într-un stadiu înalt de pregătire operaţională.

În acest timp, statele nucleare s-au implicat în modernizarea arsenalelor lor sau în dezvoltarea de noi sisteme. Acestea includ sisteme de rachete şi lansatoare, precum şi facilităţi de producere de arme nucleare.

„Toate cele nouă state care deţin arma nucleară par să-şi păstreze arsenalele pe un viitor nedefinit”, a declarat Shannon Kile, cercetător în cadrul SIPRI, pentru dpa.

Aceasta sugerează că armele nucleare continuă să fie considerate un element de descurajare, dar există şi semnale că li se acordă roluri „noi sau extinse” în planurile militare, mai ales de către SUA şi Rusia, ceea ce reprezintă „o inversare semnificativă a tendinţei de după Războiul Rece spre marginalizarea graduală a armelor nucleare”, şi, în opinia sa, „probabil cea mai îngrijorătoare evoluţie”.

Surse de informare greu de verificat

Raportul SIPRI se bazează pe surse deschise, iar deficitul general de transparenţă al statelor nucleare a constituit o provocare pentru cercetători, arată aceştia.

SUA, Marea Britanie şi Franţa oferă unele informaţii, în timp ce Rusia şi SUA pun în comun informaţii în baza tratatului bilateral din 2010 de reducere a arsenalelor nucleare, cunoscut ca Noul START.

„(Noul) tratat (START) este o măsură importantă de transparenţă”, a afirmat Shannon Kile, menţionând că acesta le-a oferit Rusiei şi Statelor Unite oportunităţi să efectueze inspecţii în teren, de pildă.

Reprezentanţi ai SUA şi ai Rusiei urmau să se întâlnească mai târziu în cursul lunii, la Viena, pentru a discuta despre Noul Tratat START ce expiră în februarie 2021.

Potrivit lui Shannon Kile, Washingtonul este interesat să implice China în viitoare discuţii privind dezarmarea nucleară, în contextul îngrijorările create de creşterea arsenalului nuclear al Beijingului şi de dezvoltarea forţelor nucleare terestre, marine şi aeriene.

China nu a renunţat în mod public la poziţia sa de a nu fi prima care recurge la arma nucleară, a mai arătat Kile.

În ce priveşte India şi Pakistanul, acestea emit comunicate despre unele din testele lor cu rachete, dar oferă puţine informaţii legate de mărimea arsenalelor lor, relevă SIPRI.

Conform aceluiaşi raport, Coreea de Nord nu pune la dispoziţie informaţii despre capacităţile sale arme, dar a recunoscut deţinerea de arme nucleare şi efectuarea de teste, în vreme ce Israelul nu comentează cu privire la arsenalul său nuclear.

Citește și:

Leave a Comment