Share
Germania pregătește înnoirea flotei de avioane militare cu un compromis între Eurofighter și F-18

Germania pregătește înnoirea flotei de avioane militare cu un compromis între Eurofighter și F-18

Guvernul german pregătește înnoirea flotei de aeronave militare și are în plan înlocuirea deja bătrânelor Tornado cu avioane Eurofighter, dar și F-18. Decizia suscită vii discuții între partenerii aflați la guvernare.

Germania, cel mai puternic stat european, este pe cale să renunțe la avioanele militare Tornodo, produse în parteneriat de Germania, Marea Britanie și Italia, pentru a le înlocui cu o tehnică mai nouă formată din europeanul Eurofighter și americanul F-18.

Conform agențeiei AFP, Germania va opta pentru avioane atât europene, cât şi americane pentru a-şi moderniza flota învechită, o opţiune de compromis care suscită polemică în cadrul guvernului şi iritări în afara lui.

Ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer urmează să facă o recomandare în acest sens miercuri în faţa comisiei specializate, a anunţat presei unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Arne Collatz-Johannsen.

El a precizat că opţiunile ar fi de două treimi pentru avionul european şi o treime pentru modelul american.

Guvernul Angelei Merkel încearcă astfel să împace pe de o parte angajamentul său reafirmat cu regularitate în favoarea unei Europe a Apărării şi a industriei sale de armament, dar şi obligaţiile sale faţă de NATO şi SUA.

Purtătorul de cuvânt nu a dat mai multe detalii, dar – potrivit unei surse apropiate dosarului – recomandarea vizează circa 90 de aparate Eurofighter ale Airbus şi aproximativ 45 F-18 ale McDonnell Douglas, parte a Boeing, având capacitatea de a transporta bombe nucleare americane în cadrul NATO.

„Recomandăm o soluţie mixtă, care să facă să funcţioneze industria europeană a apărării în regim deplin, dar de asemenea şi, aceasta vizează mai puţin de o treime din comandă, care să apeleze la un furnizor noneuropean”, american în acest caz, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării german.

El a precizat că ministrul german îl informase deja în cursul weekendului pe omologul său american Mark Esper despre această repartiţie şi despre voinţa de a recurge la circa o treime de „produse americane”.

Acest angajament al ministrului conservator, fără să aştepte prezentarea dosarului în faţa deputaţilor, care vor avea ultimul cuvânt, a suscitat iritarea partenerului social-democrat din cadrul coaliţiei cancelarului Angela Merkel.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Bundestag, social-democratul Wolfgang Hellmich, şi-a exprimat regretul faţă de lipsa de „transparenţă” a ministrului şi a apreciat că în stadiul actual „nicio decizie” nu ar putea fi luată.

Un alt responsabil al SPD, Fritz Felgentreu, a apreciat în cotidianul Bild că este „nevoie de explicaţii în cadrul coaliţiei” după iniţiativa ministrului.

Potrivit social-democraţilor, în afară de alegerea avioanelor de vânătoare, ar fi vorba şi despre arme nucleare în general. Pe plan politic, social-democraţii au început de mai multe luni un „viraj” spre stânga cu poziţii mai pacifiste în materie de apărare, cu speranţa de a recâştiga încrederea pierdută a electoratului lor.

Iar, în acest dosar, ei intenţionează să afle dacă este cazul ca Germania să continue să contribuie în cadrul NATO fie şi doar la transportul de arme nucleare.

Avionul Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unit, nu va putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO, aşa cum o fac în prezent aparatele Tornado. El nu este prevăzut pentru aceasta.

Berlinul a avut în trecut intenţia de a achiziţiona pentru aceasta avioane americane F-35, net mai scumpe decât F-18 ale Boeing, ceea ce a condus la tensiuni în special cu Franţa.

Parisul a informat Germania că o astfel de opţiune, din cauza costului său pentru Germania, risca să pună sub semnul întrebării proiectul franco-german Sistemul de luptă aeriană a viitorului (SCAF), aparat destinat să înlocuiască avioanele Rafale şi Eurofighter la orizontul anului 2040.

Într-un final, Berlinul a optat pentru aparatele F-18, mai puţin costisitoare. Această alegere nu a încântat deloc Franţa „pentru că nu eşti niciodată încântat să vezi un partener european cumpărând echipamente americane”, subliniază un diplomat, citat de AFP. Dar acest tip de avion este considerat „mai puţin problematic decât F-35”.

Flota aeriană germană de aparate Tornado urmează a fi înlocuită cel mai târziu în 2030. Şi ultimul cuvânt va reveni deputaţilor germani, cu un vot final aşteptat doar în cursul viitoarei legislaturi care va debuta la sfârşitul anului 2021.

Leave a Comment