Share

E oficial: Dacia va concura la raliul Dakar. Pilot principal va fi celebrul Sebastian Loeb

Șeful global al mărcii Dacia, Denis Le Vot, a anunțat astăzi că marca românească, parte a grupului Renault, va participa la ediția din 2025 a cunoscutului raliu Dakar.

Denis Le Vot, director global executiv al mărcii Dacia, a anunțat într-o conferință de presă care a avut loc astăzi că brandul pe care îl conduce va participa la cel mai dificil raliu din lume, celebrul Dakar.

„Astăzi sunt mândru să vă anunț că Dacia se alătură aventurii Dakar. Probabil vă întrebați de ce se implică Dacia în sporturile cu motor și, mai ales, într-o astfel de cursă legendară. Veți vedea că avem foarte multe motive întemeiate. Dacia este marca vremurilor. A devenit la modă pentru că este în pas cu posibilitățile clienților din ziua de astăzi. Lumea s-a schimbat: materiile prime și energia s-au scumpit, inflația a crescut. Toate acestea fac ca mașinile să fie tot mai costisitoare. De aceea Dacia, care înglobează ceea ce este esențial, este o alegere inteligentă și în concordanță cu așteptările clienților prin cel mai bun raport calitate/preț”, a declarat Denis Le Vot.

Totodată, el consideră că raliul Dakar este un laborator tehnologic, un banc de încercare pentru noi soluții de mobilitate. „Dakar-ul de ieri nu seamănă cu Dakar-ul de astăzi, printre altele fiind importantă mobilitatea cu emisii scăzute. Acest angajament are un nume: Dakar Future. Aceasta este și misiunea Dacia. Noi nu dezvoltăm doar mobilitatea accesibilă a viitorului, ci și pe cea cu emisii scăzute, pornind de la GPL până la combustibilii sintetici. În cazul nostru, aceștia sunt dezvoltați de liderul mondial Aramco”, a continuat șeful Dacia.

Așa cum este deja cunoscut, în noua companie Horse, cea care preia o parte dintre activitățile grupului Renault de dezvoltare și producție a motoarelor termice și hibride, alături de Geely este așteptat să participe și gigantul petrolier Aramco, acesta semnând deocamdată doar o scrisoare de intenție în acest sens. În acest context, declarație lui Denis Le Vot pare a da ca sigură intrarea arabilor în acționariatul companiei Horse.

Din nefericire, în afara utilizării unui combustibil sintetic, CEO-ul global al mărcii Dacia a refuzat să dea detalii despre modelul cu care Dacia va participa la raliul Dakar sau despre platforma tehnică a acestuia menționând doar că noi informații vor fi făcute publice în cursul anului viitor. în schimb, el a anunțat cei doi piloți care vor conduce mașinile Dacia pe traseu.

Unul dintre aceștia va fi Cristina Gutiérrez, o spanioloaică de 32 de ani care, în 2021, a fost prima femeia câștigătoare a unei etape din raliul Dakar. Ea a participat de șapte ori la această competiție deși este cel mai tânăr pilot angrenat în ceea ce înseamnă Dakar.

Cel de-al doilea pilot Dacia, mult mai cunoscut, este nimeni altul decât Sebastian Loeb. Campion mondial în World Rally Championship de nu mai puțin de nouă ori, acesta a declarat la conferința de presă de astăzi că a intrat în această colaborare cu Dacia pentru a câștiga. De altfel, ideea de a participa cu succes la Dakar, este menționată și de Denis Le Vot: „Nu participăm de dragul participării. La Dacia facem alegeri bune. Am lucrat din greu pentru a aduce acești piloți. Nu ne ducem acolo să terminăm pe locurile 5 – 6. Nu ăsta este obiectivul nostru”.

Prima ediție a raliului Dakar în care va participa oficial o echipă Dacia va fi cea din 2025. Cum nu se cunosc încă detalii despre traseul acesteia, iartă câteva informații despre ediția din 2024 care va avea loc în perioada 5 – 19 ianuarie cu începere din AlUla, oraș cu o vechime de o mie de ani și cu linia de sosire la Yanbu pe malul Mării Roșii.

Dacia va participa la Dakar 2025 în categoria T1+, până atunci Sébastien Loeb și Cristina Gutiérrez Herrero concurând oficial pentru echipa Dacia cu ocazia fazelor de testare din 2024.

Marca va aborda acest proiect incitant bazându-se pe experiența companiei Prodrive în domeniul dezvoltării de vehicule de rally-raid. De aproape 40 de ani, Prodrive este unul din actorii majori ai sportului auto pe plan mondial, ajutând numeroase mărci să câștige campionate internaționale.

Prodrive este implicat în raliul Dakar și în campionatul de Rally-Raid din anul 2020 și a participat la ultimele trei raliuri Dakar cu vehicule concepute de propriile echipe, obținând locul al doilea în clasamentul general în 2022 și 2023 cu Sébastien Loeb, care face parte de acum din noua echipă Dacia.

Nu trebuie uitat că Dacia a participat deja la competiții dificile precum raliul Aïcha des Gazelles sau cursa pe zăpadă și gheață Trofeul Andros.

Citește și:

Leave a Comment