Share

Ziua Marinei Române: Militari din SUA, Ucraina şi Italia la ceremoniile de la Constanța

Unităţi navale, aeronave şi detaşamente de militari din SUA, Ucraina şi Italia şi-au anunţat participarea la ceremoniile şi defilarea organizate astăzi la Constanţa, pe esplanada Comandamentului Flotei şi în rada portuară, cu prilejul celebrării Zilei Marinei Române.

Tradiţia participării unor parteneri străini la sărbătoarea marinarilor militari şi civili este continuată şi în acest an, astfel că la Exerciţiul naval demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, organizat astăzi la Constanţa, vor participa detaşamente de militari, nave şi aeronave din Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

„Publicul spectator de pe esplanada Comandamentului Flotei va putea să admire în dispozitivul naval de pe mare, în plus faţă de navele militare româneşti, o navă-şcoală ucraineană din clasa Petrushka, precum şi distrugătorul american USS Porter. Secvenţele aeriene vor fi asigurate de aeronave ale forţelor navale şi aeriene române, precum şi de aeronave italiene Eurofighter Typhoon şi un avion american de cercetare P8 Poseidon”, sanunță Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).

Navele-şcoală ucrainene şi distrugătorul american au acostat luni, 12 august, în Portul Constanţa, pentru o escală de trei zile, timp în care sunt planificate vizite, pentru echipajele acestora, la obiectivele turistice de pe litoral.

În ţara noastră, Maica Domnului a fost considerată ocrotitoare a Marinei Române încă de la începutul secolului al XIX-lea, o data cu alegerea sa ca patron al navigatorilor români.

Astfel, prin adresa cu nr. 6082 din 6 august 1902, Primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage cât mai mulţi turişti pe litoral, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ, din toată ţara, atenţionând asupra semnificaţiei acestei sărbători: „Cu ocazia serbării zilei de 15 august a. c. – Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauţilor şi altele”.

Ziua Marinei s-a serbat an de an în porturile maritime şi fluviale şi pe ape interioare, cu concursul autorităţilor locale, al Marinei Militare şi Comerciale, sub patronajul Casei Regale a României, Societăţii Marinarilor Regina Elisabeta, a Marinarilor Civili din Constanta şi Ligii Navale Române.

Prima oficializare a Zilei Marinei a fost realizată în urmă cu opt decenii, prin Decretul nr. 1343 din 17 aprilie 1931, publicat în ,Monitorul Oficial nr. 108 din 12 mai 1931, p. 4411, prin care Carol al II-lea decreta faptul ca Marina îşi va serba ziua-patron la Sfânta Maria – Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Ulterior, prin Decretul nr. 309/1953 a fost instituită Ziua Marinei Militare a R. P. R. ca sărbătoare militară şi populară. Ziua Marinei a fost legiferată ulterior şi prin Decretul Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 203 din 14 iunie 1960. Din anul 1970, la Constanţa s-au organizat, timp de două săptămâni, Serbările Mării, ciclu de serbări estivale diurne şi nocturne ce culminau cu Ziua Marinei. Dupa Revoluţia din Decembrie 1989, Marina Română a reluat tradiţia sărbătoririi zilei sale la 15 august.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române care vor avea loc la Constanţa. Potrivit agendei anunţate de Administraţia Prezidenţială, şeful statului va participa la festivităţile organizate la Comandamentul Flotei din Constanţa, de la ora 9,55.

Sărbătoare și la Mangalia

Garnizoana Mangalia şi administraţia publică municipală organizează astăzi în portul turistic, ceremonii militare şi religioase, defilări, parade şi concerte în contextul celebrării celei de-a 117-a ediţii a Zilei Marinei Române.

Potrivit Primăriei Mangalia, mii de spectatori sunt aşteptaţi să participe de la ora 9,45 la festivităţile organizate de militarii Forţelor Navale Române (FNR), precum şi la exerciţiile aplicate organizate pe mare şi la ţărm, dar şi la jocurile marinăreşti dedicate Zilei Marinei Române.

Conform programului, în port, în rada exterioară şi pe cheu, marinarii îşi vor demonstra abilităţile în exerciţii cu navele militare, cu scafandri de luptă şi infanteriştii marini ce vor folosi muniţie de manevră, precum şi elicoptere şi avioane de atac pentru îndepărtarea unui presupus inamic. Tot în aceeaşi notă, se înscrie şi exerciţiul de pe uscat, pe cheul din Portul Turistic, unde spectatorii au prilejul de a sta destul de aproape de militarii care vor respinge un atac armat de pe mare. În continuare, Zeul Neptun va declara deschise jocurile marinăreşti la care vor avea acces şi spectatorii.

„În program vor urma concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, dar şi jocurile marinăreşti precum: prinderea porcului la şcondru, trasul de parâmă, alergarea cu oul în lingură, cursa în sac, hora raţelor sau aruncarea bandulei la punct fix”, arată oficialii Primăriei Mangalia.

Ziua Marinei, sărbătorită la București

Primăria Capitalei, prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), organizează, împreună cu Forţele Navale Române şi alte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, în Parcul Regele Mihai I (debarcaderul central), o serie de evenimente dedicate Zilei Marinei Române.

Activităţile festive cuprind ceremonialul tradiţional de ridicare a pavilionului, citirea Ordinului comun al Ministrului Afacerilor de Interne, Ministrului Apărării Naţionale şi Ministrului Transportului, serviciul religios oficiat pentru cinstirea eroilor marinari, depuneri de coroane şi depunerea ancorei de flori pe apă în memoria marinarilor.

Cu această ocazie, ALPAB va reduce costul biletelor pentru plimbările şi traversările cu vaporaşele pe Lacul Herăstrău pentru persoanele adulte, în timp ce copiii cu vârste de până la 14 ani şi pensionarii vor avea acces gratuit. Intrarea la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române este liberă.

Citește și:

Leave a Comment