Tulip, o nouă clădire emblematică în Londra
Oficialii primăriei din Londra au aprobat planurile pentru construirea unei noi clădiri etalon care, la cei 305 metri ai săi, va deveni cea de-a doua construcție ca înălțime din marele oraș britanic. Numele proiectului este „Tulip” (Laleaua).
Proiectul noii clădiri a fost aprobat după o dezbatere „robustă” a comisiei pentru planificare din primăria londoneză. Proprietarii construcției dețin în Londra și așa-numitul turn „Gherkin” proiectat de firma de arhitectură Foster + Partners. Începerea lucrărilor mai depinde acum doar de primarul Londrei, Sadiq Khan.
În ciuda faptului că specialiștii în urbanism din capitala Marii Britanii consideră că noul turn va produce „pagube semnificative” zonelor de observare din care putea fi admirat celebrul Turn al Londrei, obiectiv aflat în Patrimoniul Mondial, Chris Hayward, președintele comisiei pentru planificare din Londra este de părere că proiectul este „cu adevărat unic” și are potențialul de a juca un rol important în realizarea unei atmosfere vibrante în așa-numita zonă Square Mile.
Dacă va deveni realitate, noua construcție va avea un „corp” subțire, dominat din vârf de un „bulb” din sticlă în care se vor afla un restaurant cu bar și o terasă. Ea se va alătura altor atracții moderne din capitala Regatului Unit dotate cu puncte de observare precum Shard sau „Walkie-Talkie”. Doar că, făcând exepție de London Eye, acestea sunt clădiri de birouri în vârful cărora au fost prevăzute spații de observare, în timp ce deținătorii „Tulip” ar trebui să-și recupereze investiția doar din taxele impuse vizitatorilor.
Comisia de planificare a impus condiții stricte ale structurii, inclusiv măsuri drastice de securitate, accesibilitate pentru persoanele cu handicap și limitarea vânzării biletelor la orele de vârf pentru a preveni aglomerația. Dezvoltatorii speră să înceapă construcția anul viitor și să o finalizeze în 2025.
Grupul J. Safra, care deține clădirea cu 40 de etaje „Gherkin” și ar putea opera „Tulip” este controlat de miliardarul brazilian Joseph Safra care își susține averea prin afacerile avute în agricultură și imobiliare, dar, mai ales, prin cunoscutele bănci Banco Safra din Brazilia și Safra Sarasin din Elveția. Brazilianul a cumpărat „Gherkin” în 2014 cu suma de 726 mil. de lire sterline după ce clădirea finalizată în 2003 începuse să genereze pierderi primilor proprietari.
©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.