Share

Școală de ceasornicărie la Târgul de Meserii din București

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București a adus o surpriză absolvenților de gimnaziu. Ei se pot înscrie la Academia Română de Ceasornicărie.

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București a debutat ieri cu o premieră cel puțin interesantă. Dintre numeroasele oportunități de carieră oferite de școlile profesionale din Capitală, absolvenții de gimnaziu pot alege Academia Română de Ceasornicărie (ARC), proiect educațional inovator creat după modelul școlii elvețiene.

Beneficiind de susținerea industriei de profil din Elveția, ARC își propune să pregătească o generație de ceasornicari specializați în orologieria de lux. Cursurile, organizate în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ion I.C. Bratianu din București, durează trei ani și sunt gratuite.

Conform unei analize Allied Market Research, piața globală a ceasurilor de lux a fost evaluată la 43,6 miliarde de dolari în 2019 și se estimează că va ajunge la 51,3miliarde USD până în 2027. Pe lângă statutul conferit proprietarilor, atributele comune ale ceasurilor de lux sunt disponibilitatea limitată, distincția socială, exclusivitatea, calitatea excepțională și prețurile ridicate.

Nu există o definiție oficială a ceasului de lux – în accepțiunea generală, prețul unui ceas de lux pleacă de la 1.200 USD și poate ajunge la sume spectaculoase, de cateva milioane.

ARC își propune să formeze și să îndrume prima generație de ceasornicari români specializați în ceasuri elvețiene, high-end. Pe lângă Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu, ARC colaborează din punct de vedere educațional cu școala de orologierie WOSTEP – Neuchatel din Elveția după al cărei model educațional vor fi instruiți și elevii români.

Conform celor de la ARC, specializarea de ceasornicar este acreditată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, acreditare valabilă în România și Uniunea Europeană.

„HOROLOGIVM, inițiatorul acestui proiect educațional, susține planurile viitoare prin oferte de muncă imediate și sigure, în cadrul echipei noastre și ale partenerilor noștri, pentru absolvenții învățământului dual cu specializarea ceasornicar, învățământ sponsorizat de asociația ARC – Academia Română de Ceasornicărie, sperând astfel să creștem împreună prima generație de ceasornicari profesioniști. Programe școlare elvețiene, burse generoase, traininguri în Elveția, la cele mai faimoase firme de ceasuri elvețiene, angajare sigură, imediată și foarte avantajoasă după finalizarea studiilor, în țară sau străinătate, sprijin în deschiderea propriului business după terminarea studiilor (pentru cei cu înclinații antreprenoriale), practică pe ceasuri/mecanisme exclusiv elvețiene și cursuri susținute de specialiști din Elveția și România sunt promisiunile noastre pentru cei care vor lua în considerare cariera de ceasornicar”, a declarat Mihai Ceciu, proprietar și fondator HOROLOGIVM.

De asemenea, Florin Niculescu, proprietarul companiei elvețiene Tavannes Watch Company consideră că „reintroducerea în România a învățământului profesional pentru meseria de ceasornicar e un proiect foarte important pentru mine. Fiind român și activând în industria orologieră elvețiană de peste 20 ani, îmi doresc să văd cât mai mulți specialiști români care fac diferența în această lume a luxului și perfecțiunii. Când un român devine proprietarul uneia dintre cele mai importante manufacturi elvețiene de mecanisme, așa cum e Tavannes, atunci este clar că specialiștii români își pot pune amprenta pe istoria orologieră elvețiană, iar proiectul ARC urmărește exact asta”.

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București prin PROEDUS este un eveniment organizat între 11 și 14 aprilie la Circului Metropolitan București și reunește liceele cu profil dual și 33 de companii de top ce oferă timp de patru zile posibilitatea de a descoperi beneficiile sistemul de învățământ dual.

Citește și:

Leave a Comment