Robotul umanoid Fiodor, lansat de ruși către Stația Spațială
Rusia a lansat astăzi o rachetă care transportă primul său robot umanoid – denumit Fiodor – pentru un sejur test pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în vederea utilizării unei astfel de maşinării pentru explorarea spaţiului îndepărtat.
Fiodor, care poartă numărul de identificare Skybot F850, a decolat joi la bordul unei rachete Soyuz la ora 03:38 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a informat Centrul de Control pentru Zboruri Spaţiale al Rusiei. El urmează să sosească sâmbătă pe ISS şi să rămână acolo timp de zece zile, până pe 7 septembrie.
Robotul măsoară 1,80 metri înălţime şi cântăreşte 160 de kilograme. Fiodor este un prenume rusesc, însă transcrierea sa în limba engleză, Fedor, este, de asemenea, acronimul pentru „Final Experimental Demonstration Object Research” (Cercetarea Finală a Obiectelor Demonstrative Experimentale).
Fiodor dispune de conturi pe reţelele sociale Instagram şi Twitter, care îi prezintă viaţa de zi cu zi, de exemplu atunci când învaţă să deschidă o sticlă cu apă.
Odată ajuns la bordul ISS, robotul va îndeplini diferite sarcini sub supravegherea cosmonautului rus Aleksandr Skvortsov, care s-a alăturat echipei Staţiei Spaţiale Internaţionale luna trecută, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
El îşi va testa abilităţile în condiţiile unei gravitaţii mult reduse. Principalele sale abilităţi includ imitarea mişcărilor umane, ceea ce înseamnă că poate ajuta astronauţii să-şi îndeplinească sarcinile.
„Va îndeplini cinci sau şase sarcini care sunt secrete”, a declarat Evgeni Dudorov, şeful companiei care a proiectat Fiodor, citat de aceeaşi sursă.
Fiodor nu este primul robot care a zburat în spaţiu. În 2011, NASA a trimis un robot umanoid numit Robonaut 2, dezvoltat în colaborare cu General Motors, având acelaşi obiectiv de a funcţiona într-un mediu cu risc ridicat. El s-a întors însă pe Pământ în 2018 din cauza unor probleme tehnice.
În 2013, Japonia a trimis în spaţiu un mic robot numit Kirobo, împreună cu primul comandant japonez al ISS, Koichi Wakata. Dezvoltat în colaborare cu Toyota, Kirobo era capabil să vorbească, însă numai în japoneză.