Share

Neversea, Untold, Bon Jovi și Metallica duc piața festivalurilor din România către 1 miliard de lei

Neversea, Ed Sheeran, Electric Castle, Bon Jovi și The Cure, sunt doar câteva dintre evenimentele care au adunat câteva sute de mii de oameni în acest an. Iar sezonul festivalurilor continuă cu Untold, AfterHills, George Enescu, concertul Metallica și alte zeci de astfel de evenimente, în toată țara. Analiștii de la Frames estimează că piața festivalurilor din România va urca în acest an la peste 600 de milioane de lei, iar în viitor se așteaptă depășirea pragului de 1 miliard.

Au fost 240.000 de spectatori la Neversea, peste 200.000 la Electric Castle și 60.000 la Bon Jovi. Sunt doar câteva cifre care însă vin să contureze dimensiunea unui business care a explodat în ultimii ani.
Piața festivalurilor din România a înregistrat una dintre cele mai spectaculoase creșteri din economie, nu doar din prisma audienței, estimată în acest an de către compania de consultanță Frames la peste 1 milion de oameni. Dincolo de biletele vândute, business-ul de festival înseamnă zeci de milioane de lei încasări din servicii, de la mâncare și băuturi la transport, turism, produse promoționale și afaceri conexe.

„Clujul reprezintă, în prezent, etalonul în materie de business în acest sector. Dincolo de creșterea potențialului turistic, Untold înseamnă un business pe orizontală, cu zeci dacă nu sute de firme conectate, din care câștigă tot orașul, de la operatorii din turism, la transportatori, sectorul de food, autorități, din taxe și impozite etc.”, afirmă analiștii de la Frames.

Potrivit studiului realizat de firma de consultanță, afacerile din acest sector au atins, anul trecut, nivelul de 472,6 milioane de lei, cu peste 80 de milioane de lei peste rezultatele din 2017.

Față de anul de referință 2010, evoluția business-ului este una spectaculoasă. „În 2010, cele 366 de companii din acest sector, ce includ organizarea si logistica necesară, raportau afaceri de 77.945.890 lei. Pe fondul dezvoltării sectorului, numărul firmelor a crescut, de asemenea, substanțial, ajungând la 1196 de firme în 2017 și la 1238 de companii în 2018”, arată analiza Frames.

Profesionalizarea business-ului, dezvoltarea unor soluții inovative de marketing&vânzări au determinat o optimizare semnificativă a cheltuielilor cu organizarea evenimentelor, dovadă avansul semnificativ al profitului la nivelul pieței, de la 5,8 mil. lei în 2010, la 62,2 mil.lei în 2017 respectiv 87,9 mil.lei în 2018.

Media profitului net al industriei a crescut de la 19.358 lei în 2010 la 71.069 lei în 2018, iar media capitalului total a atins nivelul de 91.708 lei.

„Investițiile semnificative în marketing și promovare alături de implementarea unor servicii de suport de ultimă generație, de la soluțiile de plată moderne la paleta de oferte de produse, s-au tradus în creșterea vânzărilor de bilete și a consumului de produse și servicii în cadrul festivalurilor. Așa s-a ajuns ca Untold, de exemplu, să devină un etalon în sectorul internațional de festivaluri, premiat ca atare de specialiștii în domeniu”, afirmă analiștii Frames.

Piața de entertainment crește exploziv

Piața de entertainment din România are un potențial semnificativ de creștere în viitor, afirmă analiștii. „Noile generații sunt mult mai atrase de astfel de evenimente, de cultura occidentală în care asemenea festivaluri se află în prim-plan. Ultra Music Festival reprezintă, la nivel internațional, un etalon în materie, un business care, în ultimii 20 de ani, s-a extins în toată lumea, cu evenimente cu sute de mii de oameni. Untold, Neversea dar și Festivalul George Enescu au dovedit că și în România pot avea loc festivaluri de amploare, bineînțeles pe fondul creșterii puterii de cumpărare a românilor. Avem deja un calendar de evenimente de ținută care, dincolo de publicul autohton, atrage tot mai mulți străini, astfel că, pe lângă business-ul în sine, România câștigă și la capitolul turism”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Cristalizarea, în ultimii ani, a unui calendar de festivaluri la nivel național, oferă încă oportunitate pentru dezvoltarea unor evenimente noi, cu potențial de câștig semnificativ.

piata festivalurilor din Romania

„Există încă loc de festivaluri în România. Luna septembrie, o lună cu vreme de vară, perioada Crăciunului, Revelionul și sărbătorile din primăvară (1-8 martie) crează premizele unor asocieri de business cu potențial de vânzări semnificativ. În Occident, de exemplu, ideea de Winter Festival este puternic exploatată, variantă care, pe viitor, va fi implementată, probabil, și în România”, estimează analiștii.

Potrivit analizei Frames, pe fondul investițiilor în acest sector (logistică, concerte, festivaluri etc.) și extinderii plajei de clienți (spectatori), nu este exclus ca, în orizonul 2021-2022, piața de entertainment din România să atingă nivelul de 1 miliard de lei.

Leave a Comment