NASA va lansa în spațiu un ceas atomic pentru măsurarea timpului în cosmos
Considerat unul dintre cele mai importante instrumente cosmice dezvoltate vreodată, Deep Space Atomic Clock (DSAC) va servi drept fundație pentru comunicațiile și călătoriile în spațiu ale pământenilor.
Cea mai importantă întrebare a oricui înțelege ce înseamnă un ceas atomic în spațiu este „cât este de precis DSAC?” Ei bine, conform specialiștilor americani, ceasul are o deviație maximă de o secundă la 9.000.000 de ani. Pornind de la acest detaliu spectaculos, înțelegerea exactă a importanței unui astfel de instrument de precizie presupune studierea mai multor domenii precum fizica, ceasornicăria și navigația. De exemplu, mulți nu realizează faptul că navigația de mare precizie presupune un ceas cel puțin la fel de precis. De asemenea, pentru unii oameni nu este evident faptul că efectele relativității schimbă sensibil modul în care timpul este măsurat în puncte diferite ale spațiului. În schimb, este mai lesne de înțeles că deplasările pe distanțe lungi și comunicarea necesită echipamente foarte precise de sincronizare.

Pentru a detalia importanța DSAC trebuie spus că orologiile atomice sunt cea mai precisă formă de instrument de măsură cunoscută în prezent. Ele operează exact grație stabilității modului în care se comportă atomii. Cum actualele ceasuri atomice de pe planetă adecvate pentru călătoriile lungi în spațiu, NASA și Jet Propulsion Laboratories (JPL) au decis realizarea acestui Deep Space Atomic Clock. Dispozitivul este mai rezistent la efectele mediului înconjurător decât ceasurile atomice tradiționale și a fost micșorat – până la dimensiunea unui frigider casnic – pentru a putea fi inclus în navele spațiale.
DSAC utilizează ioni de mercur în locul „obișnuitului” Cesiu 133 care este în prezent folosit pentru ceasurile atomice de pe Terra. Cercetătorii JPL au dezvoltat o așa-numită capcană de ioni de mercur menită să „disciplineze un ceas normal cu cristale de cuarț”. Această explicație a celor de la JPL este un mod interesant de a spune că DSAC utilizează de fapt un sistem tradițional de reglare a cristalelor de cuarț, dar care are un sistem suplimentar de control generat de măsurarea modului în care ionii de mercur emit lumina.
După mai bine de 20 de ani de cercetare și dezvoltare a Deep Space Atomic Clock, acesta va fi lansat în spațiu cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon Heavy pe 22 iunie de la baza din Florida. Ceasul atomic va fi găzduit de un satelit care orbitează în jurul Pământului și va fi supus unei lungi perioade de teste. Când va fi 100% funcțional, NASA consideră că noul DSAC va deveni parte integrantă a misiunilor de explorare a unor planete precum Marte.
Citește și:
- Capsula spațială Starliner va fi testată de Boeing și NASA în august
- Primii 60 de sateliți Starlink ai lui Elon Musk au fost lansați pe orbită
- Cucerirea spațiului, preluată de la guverne de firme private. Compania lui Jeff Bezos a lansat Blue Origin
- SpaceX, compania lui Elon Musk, a încheiat cu succes testul spațial. Urmează primul zbor cu echipaj uman