MIG-uri de vânzare! Un cumpărător oferă 10.000 de euro pe bucată
Baza militară Gjader, cu tunelurile sale extrem de bine păzite, a fost unul dintre locurile cele mai atent supravegheate şi greu de văzut în timpul regimului comunist. Astăzi, avioanele de vânătoare MIG prezente la această bază sunt de vânzare.
Ascunsă într-o zonă deluroasă din nordul Albaniei, baza secretă Gjader este săpată în formele de relief, ieşind la iveală doar odată cu deschiderea unei impresionante porţi de oţel. În spatele acesteia se află 600 de metri de tuneluri ca un labirint. Jurnaliștii France Presse, având acordul guvernului de a vizita unitatea militară scriu că în urmă cu câteva decenii aici se desfăşura o activitate intensă a forţelor aeriene ale dictatorului comunist Enver Hoxha, între 600 şi 700 de persoane fiind dedicate menținerii în funcțiune a sistemului militar. Astăzi, Gjader este mormântul a zeci de MiG-uri sovietice sau chinezeşti pe care se depune praful.
Ultimele zboruri ale celor mai noi dintre aceste aparate au avut loc în 2004. Albania, membră din 2009 a NATO, intenţionează să le vândă în special colecţionarilor. Aderarea la Alianţă implică „aducerea echipamentelor şi armamentului nostru la standardele NATO”, explică şeful Statului Major al armatei albaneze, Bardhyl Kollcaku.
Cât priveşte avioanele MiG, „lăsând la o parte nostalgia, vom păstra unele exemplare în muzeul nostru”, dar „restul va fi tratat în conformitate cu legislaţia noastră naţională, mergând la vânzare şi la altă utilizare”, a afirmat Kollcaku fără să ofere detalii suplimentare. Chiar dacă nicio tranzacţie nu a fost încheiată oficial, muzeele şi colecţionarii pasionaţi de aviaţie şi-au exprimat interesul de îndată ce Albania şi-a anunţat intenţia de a le vinde. Era anul 2016.
De exemplu, un om de afaceri francez instalat în Albania, Julien Roche, a recunoscut că a avut multe probleme în a obţine permisiunea de a vedea aceste avioane vechi. El este dispus să cumpere pentru 10.000 de euro un MiG-15 chinezesc, utilizat în timpul Războiului Coreei (1950-1953) înainte de a fi donat Albaniei. „Aceste aparate au o valoare istorică şi sunt bine conservate în pofida vârstei lor, în special pentru că armata albaneză are stocuri vechi de piese de schimb”, a explicat omul de afaceri francez.
Pilotul militar Fatmir Danaj (52 de ani) speră în renaşterea bazei Gjader fie ca muzeu, fie ca bază NATO. Forţele aeriene albaneze au fost reduse la minimum, dispunând în prezent doar de elicoptere. Ca și România, Albania are spațiul militar protejat în special de avioane ale partenerilor din Alianţa Nord-Atlantică.
©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.