Share

Italienii încearcă să evite supraaglomerarea zonelor turistice prin taxe și restricții

Atenție, turiști. Unele orașe și zone turistice din Italia impun taxe și retricții de acces pentru a domoli valul de vizitatori. Veneția, Florența sau zona Cinque Terre se numără printre ele. Și spaniolii din Barcelona majorează taxele.

Veneţia a devenit primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf. Cu toate acestea, nu este singurul loc din Italia care a introdus recent noi măsuri și taxe menite să încetinească fluxurile turistice.

Oraş lagunar foarte căutat de turiști, Veneția a introdus bilete pentru călătorii de o zi care costă cinci euro şi sunt valabile de la 08.30 la 16.00, ora locală. Experimentul a intrat în vigoare pe 25 aprilie, o sărbătoare naţională în Italia. Bilete vor fi necesare pentru următoarele 10 zile şi ulterior pentru majoritatea weekend-urilor până la jumătatea lunii iulie.

Alte oraşe, precum Como, au anunţat că iau în considerare introducerea unei măsuri similare, dar aşteaptă să vadă cum funcţionează iniţiativa de la Veneţia înainte de a lua o decizie.

Pe lângă aceasta, autorităţile din Veneţia au spus că din iunie va limita dimensiunea grupurilor de turişti la 25 de persoane şi va interzice utilizarea difuzoarelor de către ghizii turistici.

Municipalitatea din Florenţa a anunţat în octombrie că interzice noile închirieri rezidenţiale pe termen scurt pe platforme precum Airbnb în centrul său istoric. Celebrul muzeu al oraşului, Uffizi, oferă reduceri persoanelor care sosesc înainte de ora 08.55 şi preţuri mai mici în afara sezonului. Pentru a diminua aglomeraţia, muzeul se închide şi la ora 22.00 o dată pe săptămână.

Cele cinci localități care alcătuiesc celebra destinație de vacanță Cinque Terre de pe Riviera italiană sunt în mod constant asaltate de vizitatori. Pentru a încerca să reducă supraaglomerarea în perioadele de vârf, autoritatea care supraveghează zona a anunțat că va percepe vizitatorilor 15 euro pentru a merge pe cea mai cunoscută potecă de coastă. În plus, aceasta poate fi parcursă doar într-o singură direcţie.

Mica, dar pitoreasca insulă Capri, aflată în golful care mărginește oraşul Napoli şi-a dublat taxa de intrare, care se adaugă automat la biletele de feribot, la 5 euro. Taxa se percepe în perioada 1 aprilie – 1 octombrie.

De asemenea, insulele Capri, Ischia, Procida, Lampedusa, Linosa au introdus limite sau interdicţii definitive pentru maşinile celor care nu sunt rezidenţi în timpul sezonului turistic.

Taxe mai mari la Barcelona

Nu doar în Italia se iau măsuri pentru a reduce numărul turiștilor din perioada de maximă afluență. Spaniolii din Barcelona au introdus pentru prima dată o taxă turistică suplimentară în 2012 pentru a atrage, după cum spun ei, turismul „de calitate”. Această taxă a fost însă majorată la 1 aprilie 2024.

În acest context, vizitatorii din Barcelona trebuie să plătească atât taxa turistică regională, cât și o suprataxă la nivelul orașului.

Taxa regională variază în funcție de tipul de cazare. Pentru hotelurile de patru stele este de 1,70 euro, pentru cazările închiriate, cum ar fi Airbnb, este de 2,25 euro, iar pentru hotelurile de cinci stele și de lux este de 3,50 euro.

Pasagerii navelor de croazieră care petrec mai puțin de 12 ore în oraș plătesc 3 euro pentru regiune, în timp ce cei care petrec mai mult de 12 ore plătesc 2 euro.

Taxa de oraș, care se aplică pentru un sejur de maximum șapte nopți, a crescut și ea constant. În aprilie 2023, aceasta a crescut de la 1,75 euro la 2,75 euro pentru toate tipurile de sejururi. Din aprilie 2024, ea va crește din nou la 3,25 euro.

Leave a Comment