Share

Filipinezii care făceau sărmăluțe în Delta Dunării vor găti cârnați afumați pe Valea Prahovei

Personalul din Asia utilizat de pensiunile din Delta Dunării este solicitat pe perioada iernii în stațiunile de munte, iar angajatorii încearcă realizarea unui sistem integrat prin care să mențină angajații pe toată perioada anului în România.

Unul dintre operatorii turistici din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a declarat pentru Agerpres că angajații din Asia care au lucrat până acum în pensiunile din Delta Dunării ar putea fi detașați pe timpul iernii în staţiunile montane.

Conform lui Cornel Găină, angajarea filipinezilor a fost singura soluţie pentru criza de personal cu care s-a confruntat unitatea de mai mulţi ani, această problemă fiind comună cu cea a operatorilor turistici din alte zone ale României.

„Un complex din Deltă lucrează minimum opt luni pe an, iar în rest face reparaţiile majore de care are nevoie în sezonul estival. Lucrând într-un sistem integrat şi cunoscându-ne între noi, să ştiţi că avem solicitări enorme pentru a-i aduce în perioada de iarnă în staţiunile de pe Valea Prahovei, Valea Oltului, în noua staţiune Rânca sau la Sighetu Marmaţiei”, a declarat proprietarul unui complex turistic din Uzlina, Cornel Găină.

Potrivit sursei, dacă anul trecut turiştii se uitau speriaţi la filipinezii din Uzlina, anul acesta ei s-au obişnuit cu angajaţii din Asia care ştiu deja să gătească preparate tradiţionale româneşti.

„Sărmăluțe filipineze”

„Peştele este cea mai căutată mâncare aici. Ştiu să fac şi sărmăluţe, şi cârnaţi. Nu a fost greu să învăţ să fac sarmale”, a declarat filipinezul Rolando Moreno, în vârstă de 33 de ani, angajat pe post de bucătar.

Unii dintre angajaţii din Filipine spun că au lucrat şi în Rusia. „Nimic din ce am făcut în Filipine şi în Rusia nu am făcut aici. De exemplu, aici, pentru prima dată, am îngrijit o piscină. Și nu au fost plângeri din cauza ei”, a afirmat Richard Acosta, în vârstă de 44 de ani.

Operatorii turistici din Deltă se confruntă de mai mulţi ani cu problema deficitului de personal, de-a lungul timpului aceştia apelând la forţa de muncă din afara spaţiului comunitar.

Leave a Comment