Drama Oppenheimer, a câștigat șapte premii Oscar
Oppenheimer, drama de trei ore despre fabricarea primei bombe atomice, în regia lui Christopher Nolan, a confirmat statutul de mare favorită câştigând șapte premii Oscar.
Printre premiile câștigate de Oppenheimer în cadrul celei de-a 96-a gale a premiilor Oscar, desfăşurată duminică seară la Hollywood, se numără cel pentru cel pentru cel mai bun film.
Actorul irlandez Cillian Murphy a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer, considerat părintele bombei atomice. Regizorul filmului Oppenheimer, Christopher Nolan, a câştigat premiul pentru regie.
„Am făcut un film despre un om care a creat bomba atomică şi, de bine sau de rău, trăim în lumea lui Oppenheimer. Aşa că aş dori să dedic acest premiu celor care luptă pentru pace din întreaga lume”, a declarat Cillian Murphy după ce a primit trofeul.
O dramă de trei ore despre ştiinţă, politică şi responsabilitate morală, Oppenheimer s-a dovedit a fi şi un neaşteptat succes de casă, adunând încasări de 953,8 milioane de dolari dar şi laudele criticilor.
Oppenheimer este primul film în regia lui Christopher Nolan care se impune la categoria cel mai bun film, categoria regină a Oscarurilor. Nolan este cunoscut pentru producţii precum trilogia The Dark Knight, Inception sau Memento. În discursul său de acceptare a premiului Nolan a remarcat că industria filmului este veche de mai bine de un secol şi încă evoluează. „Să ştiu că pentru voi şi eu sunt o parte însemnată a acestei lumi înseamnă totul pentru mine” a spus el.
Nolan era considerat marele favorit la Oscarul pentru regie după ce a câştigat cu acest film şi un Glob de Aur, un premiu BAFTA, Critics Choice şi un premiu al Sindicatului Regizorilor din America.
Christopher Nolan a semnat şi scenariul pentru Oppenheimer şi a produs filmul alături de soţia lui, Emma Thomas. „Povestea lui Oppenheimer este una dintre cele mai dramatice pe care le cunosc şi sunt multe, multe aspecte care o fac atât de convingătoare”, declara regizorul înainte de premiera filmului din vara anului trecut.
Emma Stone a câştigat cel de-al doilea premiu Oscar din carieră, impunându-se la categoria pentru rol principal feminin cu interpretarea pe care i-o dă unei femei înviate din morţi în comedia neagră Poor Things. Actriţa în vârstă de 35 de ani a câştigat primul său premiu Oscar pentru musicalul La La Land (2016).
În filmul Poor Things, inspirat de povestea lui Frankenstein, Emma Stone o interpretează pe Bella Baxter, o femeie readusă la viaţă după ce s-a sinucis, de către un om de ştiinţă nebun (Willem Dafoe).
Producţia britanică The Zone of Interest, despre familia unui ofiţer german care trăia chiar lângă lagărul de exterminare din Auschwitz în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a câştigat premiul Oscar pentru film internaţional, regizorul său condamnând violenţa conflictului Israel – Hamas, transmite Reuters.
Filmul câştigător se concentrează asupra comandantului Rudolf Hoss şi a familiei sale care trăieşte lângă lagărul morţii de la Auschwitz, din Polonia ocupată, unde au fost ucişi peste 1,1 milioane de oameni.
Hayao Miyazaki a câştigat cel de-al doilea premiu Oscar din carieră pentru animaţia semi-autobiografică The Boy and the Heron, o poveste fantastică despre un băiat care îşi plânge mama decedată.
Acest film era considerat marele favorit al categoriei rezervate producţiilor de animaţie la Oscar după ce a câştigat şi un Glob de Aur dar şi un premiu BAFTA. The Boy and the Heron s-a aflat şi pe primul loc în topul încasărilor nord-americane în weekend-ul în care a avut premiera, cu încasări de 13 milioane de dolari.
Filmul spune povestea unui băiat de 12 ani, Mahito Maki, a cărui mamă moare într-un incendiu produs la un spital din Tokyo în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Iată lista completă a câștigătorilor galei Oscar 2024
- Cel mai bun film: “Oppenheimer”
- Actor în rol principal: Cillian Murphy, “Oppenheimer”
- Actriţă în rol principal: Emma Stone, “Poor Things”
- Regie: Christopher Nolan, “Oppenheimer”
- Actor în rol secundar: Robert Downey Jr., “Oppenheimer”
- Actriţă în rol secundar: Da’Vine Joy Randolph, “The Holdovers”
- Scenariu adaptare: “American Fiction” (Cord Jefferson)
- Scenariu original: “Anatomy of a Fall” (Justine Triet şi Arthur Harari)
- Animaţie/lungmetraj – “The Boy and the Heron” (producători Hayao Miyazaki şi Toshio Suzuki)
- Animaţie/scurtmetraj “War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko” (Dave Mullins şi Brad Booker)
- Film internaţional: “The Zone of Interest” – Marea Britanie
- Documentar/lungmetraj: “20 Days in Mariupol” (Mstyslav Chernov, Michelle Mizner şi Raney Aronson-Rath)
- Documentar/scurtmetraj: “The Last Repair Shop” (Ben Proudfoot şi Kris Bowers)
- Coloană sonoră: “Oppenheimer” (Ludwig Göransson)
- Cântec original: “What Was I Made For?”, “Barbie” (Billie Eilish şi Finneas O’Connell)
- Sunet: “The Zone of Interest” (Tarn Willers şi Johnnie Burn)
- Design de producţie: “Poor Things” (James Price, Shona Heath, Zsuzsa Mihalek)
- Film/scurtmetraj: “The Wonderful Story of Henry Sugar” (Wes Anderson şi Steven Rales)
- Imagine: “Oppenheimer” (Hoyte van Hoytema)
- Machiaj: “Poor Things” (Nadia Stacey, Mark Coulier şi Josh Weston)
- Costume: “Poor Things” (Holly Waddington)
- Efecte speciale: “Godzilla Minus One” (Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Masaki Takahashi şi Tatsuji Nojima)
- Montaj: “Oppenheimer” (Mary Milliken şi Jonathan Oatis).