Share

Disponibilizări la First Bank. Oficialii vorbesc despre digitalizare, nu de Ordonanța 114

Oficialii First Bank au confirmat în această seară pentru lifenews.ro că au în plan disponibilizări de personal și că vor închide sau comasa 40 de sucursale. Conform acestora, motivul este legat de un „proces de transformare cu focus pe investiții în tehnologie și digitalizare”. Nimic despre Ordonanța 114.

Într-un document intern distribuit astăzi angajaților Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al First Bank, fosta Piraeus Bank, a anunțat demararea unui proces de digitalizare a operațiunilor băncii astfel încât aceasta să devină „the Tech Bank with a Human Touch”. Odată cu acest mesaj, și cu anunțarea unei investiții de 7,5 milioane de euro pentru retehnologizare, oficialul a dezvăluit și intenția de a închide / fuziona 40 de filiale „unde este posibil”. Acest demers va însemna și disponibilizarea a 379 de persoane. „În următoarele două săptămâni ne vom consulta cu Sindicatul (…) ulterior vom decide asupra celor care vor părăsi compania și asupra termenilor de încheiere a contractelor de muncă și îi vom notifica în consecință. Estimăm că vor exista 379 de persoane în total, 181 din rețeaua de sucursale și 196 din sediul central”,

Este interesant că odată cu anunțul intern președintelui executiv al First Bank, presa a primit un comunicat în care se vorbea strict despre investiția de 7,5 milioane în tehnologizare. „Pentru a răspunde noilor preferințe și exigențe ale clienților, banca va investi 7,5 milioane de euro în tehnologie și își va consolida capacitatea internă de a genera procese mai eficiente, rapide și mai fluente. Investițiile în digitalizare au ca obiectiv, printre altele, optimizarea proceselor existente și reconfigurarea sistemelor de analiză și raportare. Toate aceste optimizări vor duce la diminuarea timpului de procesare a solicitărilor cu aproximativ 50% și vor reduce timpul de răspuns al băncii către clienții săi. Soluțiile de digitalizare vor fi testate, analizate și implementate treptat în următoarele 20 de luni”, era menționat în documentul trimis presei de First Bank.

„Dorim să folosim din ce în ce mai mult avantajele oferite de automatizare și de utilizarea inteligentă a datelor, astfel încât să răspundem mai bine nevoilor clienților noștri. Vom completa această nouă abordare cu o Echipă Mobilă de Vânzări care va oferi consultanță. Am observat că nevoia clienților noștri de interacțiune umană rămâne actuală în situații care implică soluții bancare personalizate,” declara în același document Dominic Bruynseels explicând strategia băncii.

Nu dau vina pe măsurile autorităților române

La solictarea lifenews.ro, oficialii First Bank  au confirmat informațiile din documentul intern citat menționând că cifrele referitoare la numărul de angajați care vor fi concediați și la numărul de filiale care vor fi închise „reprezintă estimări, iar la sfârșitul perioadei legale de negocieri vom anunța decizia finală și noua configurație a rețelei de sucursale”.

De asemenea, la solicitarea lifenews.ro de a justifica disponibilizările, cei de la First Bank au declarat că „la nivel global sistemul bancar se schimbă ca urmare a inovației tehnologice, apariției companiilor Fintech care oferă, parțial, servicii bancare, precum și nevoii clienților de a accesa oriunde, oricând și prin mijloace cât mai diverse serviciile bancare. Prin urmare, First Bank a inclus în strategia sa acest proces de transformare cu focus pe investiții în tehnologie și digitalizare, care are drept consecință și o dimensionarea corectă a proceselor interne, respectiv a organizației. Planul nostru este să creştem profitabil şi sănătos, iar pentru asta trebuie să ne asigurăm o bază solidă prin procese şi infrastructură”.

Și Banca Transilvania a făcut concedieri

Preluarea Bancpost de către Banca Transilvania în cursul anului trecut nu a însemnat doar crearea celei mai mari bănci din România. Odată cu demararea procesului, circa 100 de persoane au plecat din unităţile a căror închidere a început la data de 1 iulie 2018, iar alţii s-au angajat în alte bănci fără să ceară salarii compensatorii. De asemenea, BT a preluat circa 100 din angajaţii Bancpost în noua structură, iar celorlalţi 1.800 de angajaţi li s-a pus în vedere că pot pleca la cererea lor începând cu data de 1 ianuarie 2019.

Băncile ar putea concedia 25% dintre angajați

Președintele Federației Sindicale din Asigurări și Bănci (FSAB), Paraschiv Constantin, declara la începutul acestui an că areinformații că 25% din angajații sistemului bancar ar urma să fie disponibilizați dacă ordonanța care a introdus taxa pe active va rămâne în forma actuală”. Conform profit.ro, liderul sindical a declarat și că „dacă unele bănci au deja prevăzute în contracte un număr mai mare de salarii compensatorii decât cel minim impus prin contractual colectiv, este necesară o suplimentare în această situație specială. În cazul unor restructurări masive, în întregul sistem, va fi mult mai greu pentru cel disponibilizat să-și găsească loc de muncă la altă bancă, pentru că și aceasta face tot reduceri de personal. Mulți au rate la credite și nu le vor mai putea plăti, pentru că nu există garanția că-și vor putea găsi de muncă în altă parte după OUG 114”.

În opinia sa, situația angajaților care ar urma să fie disponibilizați din martie nu poate fi comparată cu cea a salariaților afectați de alte restructurări recente, cum au fost cele de la Bancpost după preluarea de către Banca Transilvania. „De la Bancpost, 1.000 de oameni au fost disponibilizați cu maxim 10 salarii compensatorii, în funcție de vechime, dar ei au știut cu un an înainte că va trebui să plece în contextul fuziunii și au avut timp să-și caute locuri de muncă la alte bănci. Acum ar fi o decizie intempestivă și generalizată la nivelul întregii piețe. Lucrurile stau mult mai rău. Disponibilizarea a 25% din cei circa 65.000 de angajați din sistem ar afecta 10-12.000 de oameni”, a spus Constantin pentru profit.ro.
În acest context se pare că și alte bănci din România au în plan disponibilizări, iar anunțul de astăzi al premierului Viorica Dăncilă care a susținut în Parlament că OUG 114/2018 va fi modificată tot prin ordonanţă de urgenţă, iar săptămâna acesta vor fi purtate majoritatea discuţiilor pe această temă, ar putea veni prea târziu.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de semne și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment