Dezastrul din parcul Pantelimon generează noi controverse
Ca urmare a mai multor relatări despre situația tragică în care se află în prezent parcul Pantelimon – unul dintre cele mai mari din București – din cauza deciziei Primăriei Sectorului 3 de a îl transforma în parc tematic, reprezentanții instituției au ținut să explice motivele dezastrului.
Conform Primăriei Sectorului 3 (PS3) întreg Parcul Pantelimon se află într-un amplu proces de modernizare şi amenajare, după ce consilierul municipal Octavian Berceanu a atras atenţia asupra faptului că mai multe camioane aparţinând unei companii a primăriei au descărcat pământ amestecat cu moloz în zona respectrivă.
„Întreg Parcul Pantelimon din sectorul 3 se află într-un amplu proces de modernizare şi amenajare. Astfel: se desfăşoară lucrări de reorganizare şi reconfigurare a zonelor, în vederea extinderii spaţiilor verzi, a amenajării de piste pentru biciclete, a unui spaţiu destinat picnicului şi grătarelor, precum şi o zonă pentru săniuş/ derdeluş. Este prevăzută şi amenajarea unei zone pentru tiroliană şi a unui skatepark. Vor fi modernizate locurile de joacă şi spaţiile destinate animalelor de companie. Pentru organizarea zonelor amintite se face sistematizarea pe verticală şi pe orizontală a reliefului şi amplasamentului, în vederea dinamizării şi creării unui relief adecvat. Se amenajează un complex acvatic ultramodern, dotat cu facilităţi pentru petrecerea timpului liber în sezonul estival, dar şi în cel de iarnă. Date fiind aceste lucrări, în întreg Parcul Pantelimon există organizare de şantier, iar anumite zone au fost dezafectate pentru reamenajare”, a detaliat, pe Facebook, PS3.
Consilierul municipal USR Octavian Berceanu a atras atenţia marţi asupra faptului că mai multe camioane ale Algorithm Construcţii S3, companie a Primăriei sectorului 3, au descărcat pământ amestecat cu moloz într-o porţiune a Parcului Pantelimon, astfel încât malul de aproximativ şapte metri înălţime a ajuns să acopere aproape integral copacii din zona respectivă.
„Locaţia se află în extremitatea Parcului Pantelimon, spre centrul de pregătire a pompierilor. Descărcările de camioane, cam unul la două minute, se fac în incinta parcului. Volumul este foarte mare. Înălţimea stratului de pământ a ajuns deja la şapte – opt metri şi a acoperit infrastructura parcului, adică bănci, copaci, instalaţii de iluminat, alei pietonale, tot ce se regăsea în parc în partea aceea este acoperit acum sub şapte – opt metri de pământ. Şi nu e chiar pământ, sunt excavaţii şi depozitări din demolări şi din lucrarea de la bulevardul Decebal. Sunt foarte multe bucăţi de beton acolo. Lucrarea este ilegală. Nu este niciun panou. Am chemat Poliţia Locală a sectorului 3 şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Au venit trei echipaje în total. Au venit, au fotografiat, dar niciunul din echipajele de poliţie nu a oprit descărcarea camioanelor”, a declarat el.
Potrivit unui alt consilier local USR, Ana Galbenu, Consiliul Local Sector 3 a adoptat un proiect care vizează amenajarea unei zone de divertisment acvatic, cu tobogane, piscine pentru copii, şezlonguri, duşuri şi grupuri sanitare, dar acestea se află la distanţă de peste un kilometru de zona în care au fost descărcate camioanele.
Conform proiectului, adoptat pe 27 septembrie 2018, pe lângă zona de divertisment acvatic se va crea un parc tematic care va cuprinde lucrări de butaforii, instalaţie de tiroliană, montagne russe, spaţii de joacă. Potrivit aceleiaşi surse, valoarea totală a lucrărilor este 115 milioane lei (23,5 milioane de euro !!!), durata de realizare a investiţiei fiind estimată la 18 luni.
Și LifeNews.ro a evidențiat, într-un articol publicat în luna mai a acestui an, modul barbar în care parcul Pantelimon este distrus pentru a face loc proiectului megalomanic al primarului Robert Negoiță. La vremea respectivă notam că șantierul și-a depășit limitele distrugând aproape toată suprafața verde, că lucrările nu sunt senmnalizate corespunzător și că acestea nu se vor finaliza în timpul prevăzut în contract. În speță, conform edilului Sectorului 3, totul trebuia să fie funcțional încă din luna mai, însă, după cum arată acum șantierul, ele nu vor fi gata înainte de primăvara lui 2020. Până atunci bucureștenii din zonă nu doar că au rămas fără puținul spațiu verde existent, dar sunt și nevoiți să îndure praful, mizeria și zgomotul generate de lucrări. Unde mai pui că logica proiectului pare complet eronată.