Share

Croația a primit undă verde pentru a intra în Schengen. România și Bulgaria mai așteaptă

Membră a Uniunii Europene de doar șase ani, Croația a primit o veste bună din partea Comisiei Europene care consideră că statul îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen. Deși așteaptă de zece ani același răspuns de la Bruxelles, România și Bulgaria sunt încă departe de zona de liberă circulație din UE.

Comisia Europeanpă a dat Croației undă verde pentru a se alătura zonei Schengen. apreciind că îndeplinește toate condițiile necesare pentru asta.

„Este o zonă care oferă libertăți și privilegii, dar și mari responsabilități. Alăturarea la acest club nu este ceva care trebuie luat ușor.”, a declarat Dimitri Avramopoulos, comisarul grec pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.

După patru ani de evaluare, CE consideră că autoritățile de la Zagreb îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a face parte din zona de liberă circulație din Uniunea Europeană. Țările care se alătură acestui club european select trebuie să poată asigura securitatea frontierei externe a blocului comunitar – un subiect politic sensibil din cauza migrației din 2015.

„Viitoarea aderare la Schengen a Croației, dar și a Bulgariei și României este cu atât mai relevantă și necesară, având în vedere provocările migratorii și de securitate din zilele noastre”, a explicat. Avramopoulos.

Doar că, în ciuda alăturării celor trei state în aceeași declarație, doar Croația a fost nominalizată ca stat gata de a intra în Schengen. Este un punct dureros pentru România și Bulgaria – membrii din 2010 căror încă nu li s-a acordat acces la Schengen din diferite motive care par, cu totul altele de la un an la altul.

Problema i-a împărțit și pe eurodeputați. „Pentru Croația, nu este doar o satisfacție. Este un angajament de a îmbunătăți tot ceea ce este necesar pentru a-și depăși problemele”, a spus europarlamentarul socialist croat Tonino Picula.

În schimb, europarlamentarul socialist sloven Tanja Fajon, de declară dezamăgită. „Cred că este o decizie politică și regret că nu o discutăm cu viitoarea Comisie. Privind realitatea la fața locului, nu avem o funcționare completă a cerințelor Schengen. Aceasta a fost o decizie proastă”, a explicat ea.

Ultimul cuvânt le revine acum liderilor naționali ai statelor UE. Ei vor decide dacă lasă Croația sau nu să se înscrie în „clubul Schengen”.

Leave a Comment