Share

Comandă-record de nave în valoare de 19 mld. dolari

Marii constructori de nave din Coreea de Sud, Daewoo, Hyundai și Samsung, au primit o comandă pentru 100 de vapoare din partea Qatar Petroleum.

Comanda-record făcută de Qatar Petroleum celor trei mari constructori de nave din Coreea de Sud are o valoare de 19 miliarde de dolari și vizează nave destinate transportului de gaze naturale lichefiate (GNL).

Qatar Petroleum, o companie de stat din Qatar, a comandat luni peste 100 de nave ce urmează a fi livrate până în 2027 de cei trei mari constructori navali sud-coreeni, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries Holdings şi Samsung Heavy Industries, aceasta fiind cea mai mare comandă făcută vreodată pentru nave destinate transportului de gaze lichefiate.

Analiştii subliniază că această comandă record a venit la momentul oportun pentru constructorii navali sud-coreeni, având în vedere criza care se prefigurează la orizont în industria construcţiilor de nave. „Dacă nu ar fi apărut această comandă din Qatar, ar fi existat îngrijorări cu privire la supravieţuirea lor în cursul anului următor”, susţine Lee Dong-heon, analist la Daishin Securities.

Anunţarea acestei comenzi record a făcut ca acţiunile celor trei mari constructori navali sud-coreeni să înregistreze marţi un salt de 20%.

Cea mai mare comandă de nave GNL din istorie

„Aceasta este cea mai mare comandă pentru nave GNL lansată vreodată în istorie. Nu am văzut niciodată atât de multe nave GNL care să fie comandate în acelaşi an, să nu mai vorbim de un singur cumpărător”, a subliniat Saul Kavonic, analist la Credit Suisse.

Industria construcţiilor de nave din Coreea de Sud suferă de pe urma unei crize prelungite care a dus la concedieri importante şi sprijn financiar din partea guvernului. Lee Dong-heon a subliniat că analiştii în acest an se aşteaptă la o scădere de 30% a comenzilor comparativ cu 2019.

Qatar Petroleum, cel mai mare furnizor mondial de gaze lichefiate, vrea să îşi majoreze producţia până la 126 milioane tone pe an în 2022, de la 77 milioane tone pe an în prezent.

Citește și:

Leave a Comment