Share

CEZ începe procesul de vânzare a activelor din România în luna octombrie

După ce au anunțat în dimineața zilei de astăzi că lansează o testare de piaţă cu privire la procesul de transfer al activelor din România, oficialii companiei explicat că „testarea de piaţă precede invitaţia pentru primirea unei oferte neangajante, care este o pre-fază pentru procesul de transfer al activelor. După testarea de piaţă, vom evalua interesul exprimat şi vom începe oficial procesul de transfer al activelor în luna octombrie”.

Responsabilii companiei cehe au adăugat că nu se grăbesc cu finalizarea procesului, întrucât operaţiunile din România au rezultate pozitive.

„Procesul de transfer al activelor va avea mai multe etape şi ne aşteptăm ca durata lui să fie una standard pentru tranzacţii similare din punctul de vedere al mărimii şi al scopului. Ne dorim să avem un proces finalizat sau aproape de finalizare la sfârşitul anului 2022, conform strategiei aprobate de compania-mamă pentru procesul de transfer al activelor. Întrucât operaţiunile CEZ din România au rezultate pozitive, nu există o presiune imediată pentru transferul rapid al activelor. Toate activităţile şi operaţiunile planificate vor continua până când transferul va fi încheiat”, au mai declarat pentru ASgerpres, oficialii CEZ.

CEZ a inclus în testarea de piaţă şapte companii româneşti (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România). Potenţialii investitorii îşi pot exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menţionate, cât şi în mod individual pentru oricare dintre companii.

Testarea interesului de piaţă este realizată în mod exclusiv pentru CEZ de banca de investiţii Societe Generale.

Grupul CEZ în România se numără printre liderii de utilităţi integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuţie (1,4 milioane portofoliu de clienţi, 6.826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producţie de 1.105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producţie de 83 GWh în 2018) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali (vânzări de 3.425 GWh în 2018).

Anunțuri îngrijorătoare

Potențiala vânzare a activelor CEZ este îngrijorătoare dacă avem în vedere că, doar cu câteva zile în urmă, și italienii de la Enel au anunțat o posibilă renunțare la activitățile din România. Enel este cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din România, unde grupul italian este prezent din 2005 cu operaţiuni în domeniul distribuţiei de electricitate şi în cel al producţiei de energie regenerabilă. Enel deserveşte peste trei milioane de clienţi în România. Compania se aşteaptă ca activele sale de la noi să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro.

Citește și:

Leave a Comment