5 sfaturi pentru interviuri de succes în 2020
Dacă sunteți experți în domeniul vostru, dar vă tentează o schimbare profesională în următorul an, puteți să vă puneți în valoare mai bine calitățile pregătindu-vă cu răspunsuri autentice pentru întrebări aparent fără substanță.
1.Ce poți să îmi spui despre tine?
Prima întrebare-capcană a unui interviu are nevoie de un răspuns bine pregătit, pentru că acesta formează faimoasa prima impresie, care contează foarte mult pentru evaluare. Este de preferat ca în formularea voastră să comprimați impactul pe care puteți să îl aveți în orice organizație și să nu înșiruiți istoricul vostru profesional, pentru că aceste informații există și în CV-ul pe care l-ați transmis în prealabil. “Sunt un expert în domeniul meu și împreună cu oameni de calitate am construit de la zero proiecte care durează și acum”, enunț adaptat la situația voastră, poate să transmită un mesaj mai personalizat despre voi, de exemplu.
2.Unde te vezi peste 5 ani?
Când aud această interogație, cunoscuții mei devin ironici sau îmi aruncă replici pline de lehamite. Antropologii spun că românii sunt adepții acțiunii pe termen scurt, pentru nu văd rostul unei planificări, apăsați de grijile curente, îngrijorați de lipsa de predictibilitate socială și politică. Totuși, în absența unei maladii grave, cei 5 ani vor veni peste noi. Copiii vor crește, vom fi plătit o altă parte din credit, vom fi călătorit, învățat, cunoscut, iubit, despărțit de atâția alți oameni. De ce nu ar fi în regulă să ne propunem obiective pentru această perioadă? Și de ce ar fi absurd ca un angajator să ne vadă capacitatea de a pune lucrurile într-o perspectivă mai generoasă?
3.Care este proiectul tău de succes?
Pe măsură ce digitalizarea a transformat procesele de lucru, angajatorii vor să știe ce abilități sociale au candidații și insistă destul de mult să afle mai mult despre stilul vostru de muncă. Pe scurt, lucrul în echipă nu e o abilitate la îndemâna tuturor. Așadar, când ilustrați un proiect drag, pentru care ați muncit mult și care a avut un impact bun în viața companiei din care ați făcut parte, nu uitați echipa. Enunțarea individualistă “eu, eu, eu…..”, ba chiar mai rău “eu, personal” vă poate scoate din cursa pentru care credeați că sunteți calificați.
4.Ce eșec profesional v-a marcat?
O întrebare atât de puțin delicată merită un răspuns de clarificare, transmis asertiv. Sunteți o sumă de experiențe din care ați învățat, nu o colecție de trofee și de note mici. Așadar exemplificați o experiență din care ați învățat ceva folositor, care odată aplicat a produs rezultate mai bune decât ați putut să vă planficați inițial. Și ca și în cazul unui succes, nu uitați echipa. Poate cineva v-a ajutat să înțelegeți mai bine impactul acțiunilor voastre și așa v-ați transformat modul de lucru.
5.Care sunt valorile voastre personale?
Atât de mult s-a scris despre valorile corporative și atât de puține valori par să fie promovate de societatea românească, încât românii devin refractari când trebuie să enumere câteva principii pe care le urmăresc în viața profesională. Călcatul pe cadavre nu este unul dintre ele, dar integritatea, da. Fiecare dintre noi avem valori personale, iar dacă reușim să ni le definim, putem să facem alegeri mai bine fundamentate. Echilibru, bucurie, conștiinciozitate, respect, relații pozitive cu șeful, dorința de a învăța și atât de multe alte motivații sunt importante pentru noi la muncă, în afara pachetului de beneficii.
Și nu doar pentru 2020, acordați timp relaționării, pentru că așa alți oameni își vor aduce aminte de voi când dați de greu. La rândul vostru, nu îi ocoliți pe cei care au nevoie de voi. Uneori, o simplă conversație când sunteți prinși în trafic poate să panseze o rană.
Să aveți un an nou echilibrat!