Share
Ministrul Energiei: Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele

Ministrul Energiei: Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele

Virgil Popescu, ministrul Energiei, consideră că, pentru a își îndeplini angajamentele, România trebuie să reducă producția de energie pe bază de cărbune.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a menționat că România s-a angajat să renunţe la producţia de energie electrică pe bază de cărbune pentru a ne îndeplini ţintele de reducere a emisiilor de carbon.

Oficialul consideră că din 2026 gazele din Marea Neagră ar putea fi folosite pentru a înlocui cărbunele în producția de energie.

„Am participat la conferinţa online «The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities», organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia şi Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA şi reprezentanţi ai mediului privat. Cu această ocazie, am transmis ca avem nevoie de implementarea proiectelor strategice în energie, pentru că astfel creştem gradul de securitate al ţării noastre. În cadrul parteneriatului strategic cu SUA avem în plan investiţii strategice în domeniul nuclear, aşa cum a anunţat şi preşedintele României Klaus Iohannis la COP26. Ne dorim să fim un hub tehnologic pentru SMR, ne dorim să dezvoltăm reactoarele pe tehnologie CANDU alături de aliaţii şi partenerii noştri americani, canadieni şi francezi. Ne-am angajat să renunţăm la producţia de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini ţintele de decarbonare. Vom înlocui cărbunele din marile complexe energetice cu gaz, de aceea suntem concentraţi şi pe gaz. De asemenea, ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele”, a scris Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Oficialul a menţionat și că în primul trimestru al anului viitor va fi lansat un apel de proiecte din Fondul de Modernizare, iar producţia de energie din surse regenerabile reprezintă o prioritate.

„Ca un rezumat: Vom avea investiţii în regenerabile, nuclear, gaz şi să nu uităm de hidrogen, care este combustibilul viitorului. Vom investi prin PNRR pentru a dezvolta producţia şi distribuţia de gaz în amestec cu hidrogen”, a precizat Virgil Popescu.

Citește și:

Leave a Comment