Share
UPDATE Klaus Iohannis: Noaptea va fi restricționată circulația. Ziua, accesul la majoritatea activităților permis doar cu certificat

UPDATE Klaus Iohannis: Noaptea va fi restricționată circulația. Ziua, accesul la majoritatea activităților permis doar cu certificat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară impunerea de noi restricții care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie.

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat după o nouă şedinţă de lucru privind gestionarea pandemiei, că singura soluţie pentru oprirea acesteia este vaccinarea. „Am discutat despre vaccinare, şcoli şi restricţii. Vreau să fiu foarte clar din capul locului, dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia”, a spus președintele României.

„Ştiu că sunt mulţi care vă spun că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume. În vestul Europei, unde s-au vaccinat în masă, s-au vaccinat 70% – 80% dintre oameni, s-au relaxat, pandemia nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă din varii motive la vaccinare, suntem în plin val pandemic, iar la noi în România s-a declanşat o adevărată catastrofă cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. Deci, dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă!”, a continuat Iohannis.

Conform lui Klaus Iohannis, „începând de luni masca redevine obligatorie peste tot, și în interior și în exterior. Este regretabil, dar trebuie să instuim noi restricții. Vor intra în vigoare de luni. Guvernul va hotărâ cel tâziu vineri care vor fi acestea după ce experții în materie vor stabili noile norme”.

Totodată însă, păreședintele României a prezentat câteva tipuri de restricții care îi țintesc în special pe cei nevaccinați. „Dau doar câteva exemple. Va fi restricționată circualia noaptea, excepție făcând cei vaccinați sau cei cu documente de la serviciu. În timpul zilei accesul la majoritate activităților va fi permis doar cu certificat verde. Cei fără vaccin vor avea tot felul de restricții. Acestea vor fi ridicate doar atubnci când cei care nu s-au vaccinat o vor face”, a menționat Klaus Iohannis.

„Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci, de săptămâna viitoare, va fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni. Deci, începând de luni este vacanţă şcolară”, a continuat Iohannis.

Anunțul lui Klaus Iohannis vine după ce astăzi Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că un număr de 19.728 de persoane cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare, dintre care 480 sunt copii.

La terapie intensivă sunt internaţi 1.799 de pacienţi, dintre care 39 sunt copii.

Pe teritoriul României, 137.019 de persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu şi 18.463 se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 56.846 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată sunt 144 de persoane.

Leave a Comment