Share

Top 100 Cele Mai Mari Companii din Europa de Sud-Est: 7 dintre primele 10 sunt firme din România

Automobile Dacia, OMV Petrom și OMV Petrom Marketing ocupă primele trei poziții în a 14-a ediție a Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies.

Clasamentul anual al celor mai mari companii din Europa de Sud-Est (Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies), realizat de SeeNews, este dominat autoritar de companii din România.

În baza bilanțurilor raportate de firmele din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia, jurnaliștii bulgari de la SeeNews au întocmit un clasament care are pe prima poziție, ca și anul trecut Automobile Dacia. În ciuda unei scăderi importante a veniturilor și a profitului producătorul român de automobile a reușit să se poziționeze peste alte două companii românești, OMV Petrom SA și OMV Petrom Marketing SRL.

În acest context, Automobile Dacia a avut în 2020 venituri de 3.814,4 milioane de euro, în scădere cu -25.46% față de același indicator din 2019. La nivel de profit compania a raportat o scădere de la 138,7 milioane de euro în 2019 până la 61,2 mil. euro în 2020.

Firma aflată pe poziția a doua în clasamentul celor mai puternice firme din Europa de Sud-Est (ESE), OMV Petrom SA, a raportat pentru 2020 venituri de 3.808,4 mil. euro, în scădere cu -16,56% față de anul anterior.

OMV Petrom Marketing SRL, companie care se află pe locul 3 ca și în 2019, a înregistrat venituri de 2.996,8 mil. euro, în scădere cu -24,08%.

Pe locul 4 se află o firmă din Bulgaria, Aurubis, care a avut venituri de 2.761,6 mil euro și un profit de 135,4 mil. euro. Locul următor este ocupat, din nou, de o companie din România. Lidl Discount SRL a urcat de pe 16 până pe 5 grație unor venituri de 2.667,5 mil. euro.

Restul companiilor din Top 10 sunt, în ordine, Kaufland Romania SCS, Ford Romania SA, JP Elektroprivreda Srbije (Serbia), Petrol d.d. (Slovenia) și British American Tobacco Trading SRL (Romania).

Două companii românești în vârful clasamentului profiturilor

Dacă în privința veniturilor, trei firme din România domină clasamentul din ESE, iar 7 dintre primele 10 sunt companii înregistrate la noi, în cel al profiturilor situația este diferită.

Primele două companii în topul profiturilor nete sunt, desigur, tot românești – Hidroelectrica SA și Romgaz SA -, însă pe locul 3 se află o firmă din Bulgaria, AETs Kozloduy EAD. Apoi, în restul Top 10 se regăsește o singură firmă românească – Dedeman SA (locul 7), în timp ce restul sunt firme din alte state din zonă precum Pliva Hrvatska (Croația), Krka d.d. (Slovenia), Hrvatska Elektroprivreda d.d. (Croația), Hrvatski Telekom d.d. (Croația), Lek d.d. (Slovenia) și Serbia Zijin Copper DOO (Serbia).

Există firme din România și în topul pierderilor. Astfel, conform SeeNews, printre firmele din ESE cu cele mai mari pierderi se află Rompetrol Rafinare SA, Petrotel – Lukoil SA și CFR SA.

Citește și:

Leave a Comment