Share
Ghişeul.ro va putea fi accesat și cu date biometrice

Ghişeul.ro va putea fi accesat și cu date biometrice

Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), a anunțat astăzi că platforma Ghişeul.ro va beneficia şi de o aplicaţie ce va permite cetăţenilor români să se autentifice folosind datele biometrice.

Conform lui Octavian Oprea, aplicația Ghișeul.ro cu autentificare prin date biometrice va fi prima de acest fel administrată de o autoritate publică din România.

„Platforma Ghişeul.ro a reuşit să crească în ultimele nouă luni cât a crescut în ultimii nouă ani (…) În acest moment, colegii noştri, împreună cu un partener din zona privată, lucrează la dezvoltarea unei aplicaţii mobile care va fi unică la momentul lansării sale pentru instituţiile publice din România. Printre multe alte funcţionalităţi pe care le va avea, această aplicaţie va putea permite cetăţenilor români să se autentifice folosind datele biometrice. Până în acest moment, nu avem nicio aplicaţie care să vină în folosul cetăţeanului şi să fie administrată de o autoritate publică şi să folosească datele biometrice în procesul de autentificare. Ca să putem ajunge la aceste cifre sprijinul pentru platforma Ghişeul.ro a fost de la cel mai înalt nivel, de la prim-ministrul României, de la toate celelalte instituţii. Am reuşit, din decembrie anul trecut, să aducem peste 450 de primării în platformă”, a declarat Octavian Oprea în cadrul evenimentului “Ghişeul.ro – 10 ani de plăţi online”

Conform datelor prezentate de către preşedintele ADR, suma colectată, în primele nouă luni ale acestui an prin platforma Ghişeul.ro, a ajuns la 860 de milioane de lei, în timp ce numărul de utilizatori se apropie de 1,1 milioane.

„Oamenii au căpătat o încredere în instrumentele digitale şi asta o spun cifrele. Platforma Ghişeul.ro a reuşit să scoată Statul din statul la coadă. Sumele colectate în ultimele nouă luni sunt cât în primii nouă ani ai platformei, respectiv 860 de milioane de lei. Tranzacţii, la fel, cât în primii nouă ani, adică 2,1 milioane, şi peste un milion de utilizatori, ne apropiem de cifra de 1,1 milioane. Avem 942 de instituţii înrolate. În proiectele noastre, noi ne bazăm doar pe date, iar datele sunt uluitoare pentru o platformă guvernamentală. Vorbim de 943.620 de utilizatori din România, după care urmează ţări ca Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia, Franţa, Austria, Moldova, Spania şi SUA. Aceste cifre ne demonstrează faptul că platforma a crescut exponenţial şi că este extrem de utilizată în zona urbană. În Municipiul Bucureşti avem cei mai mulţi utilizatori – 288.020 de pe dispozitivele mobile. Totodată, avem utilizatori de pe dispozitivele desktop în număr de 167.953. Tocmai aceste cifre ne-au determinat să canalizăm atenţia Autorităţii pentru Digitalizarea României spre nevoia cetăţeanului”, a spus președintele ADR.

Leave a Comment